Houby, plísně, roztoči, slimáci a další škůdci spojili síly a vrhli se do našich záhonů. Chutná jim všechno. Od jahod, přes vinnou révu, rajčata, saláty… Jak se jim bránit?

Prokypřete půdu, všechno uhynulé zlikvidujte!

Voda, která stála na záhoncích, vytvořila z hlíny neprodyšný krunýř. Proto všechny rostliny okopejte, abyste jim navrátili přísun kyslíku z půdy. Veškeré uhynulé rostliny okamžitě zlikvidujte. Pozor, nepatří do kompostu, tam by se škůdci zase rychle množili! Nejlépe uděláte, když je spálíte.

Fotogalerie
4 fotografie

Stejně tak pečlivě oberte ze záhonů, z keřů a stromků hnijící plody. Plísně a houby by velmi rychle zasáhly i zatím zdravé části rostlin a přišli byste i o to, co vám ještě na zahradě zbylo.

Pokud vám škůdci zlikvidovali podstatnou část úrody, je lépe pokusit se například okurky, rajčata, hlávkový salát a další jednoleté rostliny vysadit znovu. Nespoléhejte se na to, že se snad zasažené rostliny vzpamatují!

Pozor, prodávají se mrtvé stromky pro živé ploty!

Pozor, prodávají se mrtvé stromky pro živé ploty!

Loni na podzim jsme vysadili živý plot z tújí. Hodně jsme rostliny zalévali, přes zimu i zjara byl plot pěkně zelený, jenže teď začala i po vydatných…celý článek

Slimáci útočí! 10 rad, jak je zničit!

Slimáci útočí! 10 rad, jak je zničit!

Konečně přestalo pršet. Spolu s námi ale zajásali také slimáci. Vlhko, teplo a tma je lákají z úkrytů. Mají hlad a vaše s láskou opečovávané záhonky…celý článek

Kde to jde, hubte škůdce postřikem!

Vlhko náramně svědčí i dalším sice okem neviditelným, ale o to nebezpečnějším škůdcům. Těmi jsou například roztoči. Rádi si pochutnávají na listech vinné révy, rybízu a dalšího ovoce. Listy jsou jakoby opařené, zvlněné plné puchýřků. U plodin, které ještě nezačaly zrát, je proto dobré zaútočit chemií. Na trhu je řada speciálních přípravků, je ale dobré se před jejich aplikací poradit s odborníkem v prodejně. Nesprávným přípravkem byste totiž mohli své rostliny definitivně dorazit!