Ať chcete nebo ne, teplé počasí je ideální pro množení řas a baktérií. To platí i pro bazén. Proto je důležité pravidelně vodu kontrolovat, desinfikovat ji a udržovat v „kondici“. Přitom se ale můžete dopustit chyb, které by mohly vážně poškodit zdraví vaše i vašich blízkých…

Zelené vlasy? To je maličkost, horší jsou zdravotní problémy!

Určitě se vyhněte domácímu alchymismu! Takzvaně zaručené recepty vašich sousedů by vám mohly hodně ublížit! Příkladem může být dříve tak oblíbené používaní modré skalice, tedy síranu měďnatého. Jde o jed, se kterým můžou podle vyhlášky zacházet jen osoby s oprávněním!

To, že dámy s obarvenými vlasy získají po vykoupání „úžasný“ zelený přeliv, je vlastně maličkost. Daleko horší je velmi pravděpodobná možnost prudkých alergických reakcí, zarudnutí kůže a zánětu spojivek. Při polknutí může vyvolat dávivé zvracení a těžké průjmy.

bazén - chemie
Autor: archiv Mountfield
Domácí alchymie se nevyplácí! K péči bazénovou vodu je lépe používat atestovanou bazénovou chemii, jako je například ucelená řada Azuro (nabízí se např. v prodejnách Mountfield).

Totéž platí i pro další nebezpečné metody, jako používání kyseliny sírové nebo podomácku vyráběných směsí například se síranem hlinitým nebo dokonce chloraminem. Nadávkovat a přitom nepředávkovat správné množství je u těchto náhražek velmi složité, neboť v takových případech nefunguje ani ten nejlepší tester! Zvláště děti by mohly na vaše alchymistické pokusy doplatit!

Ale ani když kupujete už hotové přípravky, nemusíte mít vyhráno. Na trhu je jich spousta, ale řada z nich nemá potřebné atesty. A jejich složení je navíc často ve hvězdách!

Co dělat, aby vás voda v bazénu nestudila? VYCHYTEJTE SLUNÍČKO!

Co dělat, aby vás voda v bazénu nestudila? VYCHYTEJTE SLUNÍČKO!

Pokud má být koupání v bazénu opravdu příjemné, neměla by nás voda studit. Jenže v našich klimatických podmínkách zase není tolik opravdu horkých dnů,…celý článek

Vyplatí se používat prostředky s atesty

Proto je lepší nakupovat léty prověřené a osvědčené ucelené řady bazénové chemie. O něco málo vyšší investice se vám rozhodně vrátí v jistotě, že při koupání nepřijde nikdo z blízkých k úhoně. Jejich jednotlivé součásti na sebe navazují a vzájemně se doplňují.

Bazénová chemie Azuro
Autor: Mountfield
V ucelených řadách bazénové chemie se jednotlivé přípravky vzájemně doplňují a navazují na sebe.

Jak vodu v bazénu preventivně ošetřovat?

Máte-li vhodné přípravky, zabere vám péče o bazén jen nějakých 15 minut týdně. Stačí jen pravidelně opakovat následující kroky:

* udržovat neustále hodnotu pH na hodnotách 7,0 až 7,4 a tvrdost vody
pod 18° N

* pravidelně měřit testerem obsah chloru ve vodě a hlídat jeho množství
mezi 0,3 až 0,5mg/l

* jako prevenci proti tvorbě řas aplikovat chemii Azuro - ALG

* při zkalení bazénové vody dávkovat chemii Azuro - flokul

* kontrolovat čistotu náplně pískového filtru a předřadných košíčků

* udržovat stěny a dno bazénu čisté