Ochutnali jste někdy třeba rebarborový koláč? Možná budete překvapení – nejedli jste ovoce, ale zeleninu! Jejím domovem je Čína a Mongolsko. Ale díky Arabům, kteří ji využívali v kuchyni i jako přírodní léčivou drogu, se začala šířit do světa. Během 18. století dorazila do střední Evropy.

Jak rebarboru pěstovat?

Tato zelenina má raději stinné místo třeba pod ovocným stromem. Pamatujte na to, že jde o rostlinu, která se dožívá 8 až 10 let a bude vyžadovat poměrně velký prostor. Ze semínek se ji v našich podmínkách podaří vypěstovat jen málokomu, vhodnější je rozmnožování rebarbory dělením trsů nebo odnožemi ze starších rostlin.

Rebarborový sen

Rebarborový sen

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut, doba pečení: 25 minutcelý článek

Bomba plná vitamínů? To je japonská DÝNĚ HOKKAIDÓ!

Bomba plná vitamínů? To je japonská DÝNĚ HOKKAIDÓ!

Neumí vyrůst do obřích rozměrů, jako její sestry. To vám ale tyto tykve  bohatě vynahradí svou chutí, léčivými účinky a hlavně obsahem vzácných vitamínů.…celý článek

Jak ji sklízet? Teď je nejlepší čas!

Sklízet se dá rebarbora neboli reveň už druhý rok po vysazení. Vybírejte si řapíky mladší, zelené nebo načervenalé barvy. Je dobré se řídit zvykem našich babiček, které rebarboru sklízely většinou do 24. června, tedy do svatého Jana. To je opravdu mladá bez většího množství šťavelanů. V červenci už listy neuřezáváme, aby rostlina mohla vytvořit velké trsy s dostatkem zásobních látek.

Proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku?

Obsahuje hojně vitaminů skupiny B, dále niacinu, protisklerotických flavonoidů nebo provitaminu A, také vápník, draslík, fosfor nebo hořčík. Pročistí organismus, pomáhá funkci zažívacího traktu, má pozitivní vliv na kondici svalů, kůže, vlasů i pokožky a hodí se i při dietách, protože na sebe váže tuky. Naopak odpustit rebarboru by si měli lidé trpící žlučovými nebo ledvinovými kameny, překyselením žaludku, revmatismem, těhotné a kojící ženy.