Pěstovaným rostlinám „kradou“ plevele ve velkém značnou část cenných živin, vláhy  i světla. Každý zkušený zahrádkář ale ví, že boj s plevelem je pro jeho houževnatost prakticky nekonečný, ale nutný.

Nejúčinnější a nejlevnější je prevence a ruční pletí

Nejdůležitější je nedávat těmto zlodějům úrody zbytečný prostor k množení. Nedělejte proto zbytečně široké cestičky mezi záhony, pod stromy a keři používejte mulč, který půdu zastíní a nedovolí plevelům vyrůst. Pravidelně také kontrolujte každé zákoutí zahrady a kompost. Jsou to základny pro růst nejrůznějších plevelů.

Pro pletí používejte motyčky, které se neprohýbají a mají ostrou špičku. Plevel totiž musíte zlikvidovat i s kořeny. Zvláště u víceletých plevelů (např. pampeliška, kopřiva, pýr, svlačec atd.) stačí ponechat jen nepatrný oddenek nebo kořínek a během pár dní vyroste nová rostlina.

Zahradníkův diář: Co vysadit po jarní zelenině?

Zahradníkův diář: Co vysadit po jarní zelenině?

V těchto dnech pomalu končí sklizeň jarní zeleniny. Na záhoncích zůstane po zeleném hrášku, raných kedlubnách, ředkvičkách a salátu volné místo. Co…celý článek

Z babiččiny zahrádky: Dobromysl pro chuť i pro zdraví

Z babiččiny zahrádky: Dobromysl pro chuť i pro zdraví

Ve středomoří ji znají jako oregano. Název, pocházející z řečtiny,  znamená „potěšení z hor“. Už ve starověku byla považována za mocnou bylinu, která…celý článek

U jednoletých plevelů je důležité nenechat je vysemenit. Pokud jste to nestihli a semena už dozrála, v žádném případě nedávejte vytrhané rostliny na kompost, znehodnotili byste ho! Nejlépe uděláte, když plevel rychle spálíte.

Chemii až v nejnutnějším případě!

Na použití chemie myslete až v případě, že boj s plevelem opravdu nezvládáte. Na trhu je sice celá řada herbicidů, ale většina z nich dlouhodobě zatěžuje půdu a může se dostat i do pěstované zeleniny a ovoce.

Pro likvidaci úporných víceletých plevelů je nejvhodnější použít některé z moderních dotykových systémových herbicidů, které ničí pouze je a nezůstávají v půdě. Po postřiku nechte herbicidu dostatek času, aby mohl doputovat až do všech kořenových špiček. Nikdy žádné herbicidy neaplikujte před deštěm, který by je mohl s rostlin spláchnout a způsobit na záhonech i v trávníku víc škody, než užitku!