Krtkovo tunelování může poškodit kořeny vysázených rostlin nebo přerušit kontakt mezi kořeny a půdou, čímž omezí přísun vláhy a rostliny tak vysychají. O překousaných kabelech ani nemluvě.

Je krtek opravdu chráněný zákonem?

Krtek patří mezi obecně chráněné živočichy. To znamená, že není silně ohrožen a vztahuje se na něj ochrana před poškozováním, které vede k jejich ohrožení, degeneraci či zániku. Pokud ho však chcete odstranit jako živočišného škůdce, který ničí vaši zahradu, máte na to právo.

Vypudit či zahubit?

Na vypuzení krtka ze zahrady existuje mnoho triků a návodů. Jejich účinnost záleží na velikosti pozemku a často i na štěstí. Krtek je do značné míry užitečný, jelikož nás zbaví různých červů, larev i měkkýšů. Na to bychom měli pamatovat a volit proto raději odpuzovače či pasti, které jej odchytí živého, než-li nebezpečné jedy. Častou výtkou proti odpuzovačům je, že mají krátkodobý účinek, nebo že se krtek přesune okus dál. Zde záleží, jaký prostředek zvolíte a jak moc máte rádi sousedovu zahradu:-)

Odpuzovače

Pryšec křížmolistý: výpotky z kořenů mají odpuzující účinek.

Účinnost *

Benzínová sekačka: krtek nesnáší hluk a pach benzínu, proto je posekání trávníku benzinovou sekačkou 1-2x týdně ideální kombinací.

Účinnost *

Aromatické kuličky: obsahují aroma, které krtci nesnášejí. Pozor, nevkládají se do hromádek, odkud krtek lehce může vytlačit, ale do rýhy o hloubce asi 20 cm.

Účinnost **

Elektronický odpuzovač: vydává pro krtka odpuzující ultrazvukové signály, zasáhne plochu až 400 m2.  

Účinnost ***

Síť proti krtkům: při založení nových trávníků či rekonstrukci starých se umístí do propustné vrstvy pod trávníkový koberec, kde zabraňuje rytí krtka na povrch a tvorbě krtin či děr.

Účinnost ***