Ježek patří mezi nejstarší savce, žijící na Zemi. Bodlinatým krunýřem se ubrání každému nepříteli. Co je však nejdůležitější – během jediné noci dokáže spořádat stejné množství hmyzu a drobných plžů, jako sám váží. Tedy až kolem půl kilogramu!

Ze současných zahrad už tito bodlinatí kamarádi ale zmizeli. Důvod je jednoduchý. Nakrátko střižený trávník a pár okrasných keřů jim neposkytuje dostatečný úkryt. Ten potřebují nejen pro odpočinek přes den (jsou to noční zvířátka), ale také pro klidný spánek v zimě.

Postavte ježkům domeček, odvděčí se vám

Ježek dokáže spořádat přes noc tolik hmyzu, kolik sám váží.
Autor: Archiv Ringier, Rostislav Stach a Jiří Bohdal
Pokud chcete mít na zahradě biologickou rovnováhu, vytvořte svému ježkovi domov. Stačí nechat někde v koutku hromádku roští nebo zpřístupnit kompost. Ještě větší radost mu uděláte, když mu postavíte ježčí budku. Ta může být dřevěná nebo z plastu o rozměrech cca 30 x 30 x 40 cm.

Do budky udělejte vchod, dlouhý min. 60 cm. Svažujte ho tak, aby do „bytu“ nezatékalo. Dutinu odvětrejte například vodovodní trubkou a vystelte ji suchým listím, senem nebo natrhanými novinami.. Budku zakopejte v hromadě hlíny, listí nebo slámy, aby byla v zimě dostatečně izolovaná.

Budka pro ježka
Autor: ČSOP

Do nového bytečku ježka nalákáte tak, že co nejblíže vchodu necháte přes noc kousky vařeného drůbežího masa. A nezapomeňte nechat v plotě kolem zahrady při zemi alespoň jeden otvor, aby se ježek dostal nejen k vám, ale také ven.