V tuzemském sortimentu najdete poměrně bohatou nabídku ozimých druhů, které se vyplatí vzhledem k vysoké zimovzdornosti vysít. A na jaře je budete sklízet jako první zeleninu. Které druhy se nejčastěji vysazují?

Salát

Z ozimých odrůd se nejčastěji vysévá Humil. Ozimý salát výborně přezimuje, slibuje rané zavíjení hlávek, které jsou žlutozelené. Obalové listy se mírně zvedají, takže netrpí podehníváním. Vysévejte ho koncem srpna až začátkem září, pokud zvolíte sazenice, pak máte čas až do poloviny října.

Cibule

Ozimé druhy oceníte nejen kvůli raným sklizním cibule s natí (Augusta), ale i na uskladnění (Hiberna). Při sklizni nazeleno dozrává ozimá cibule dřív než cibule pěstovaná ze sazečky. Semínka vysévejte od poloviny srpna do začátku září. Po výsevu myslete hlavně na dostatek vláhy, aby rostlinky do zámrazu dosáhly tloušťky minimálně 5 mm.

Fotogalerie
4 fotografie

Špenát

Pokud jste ho nevyseli brzy na jaře ke sklizni v květnu, máte šanci v srpnu – na špenátu si pak pochutnáte ještě letos. Nebo ho vysévejte v září pro sklizeň od března do května. Špenát má krátkou vegetační dobu pouze 50 až 60 dnů. Vyžaduje humózní zásadité půdy s dostatkem dusíku, snáší i chladné polohy a velmi dobře přezimuje. Přímo do řádku tedy vysévejte odrůd Matador, Monores, Herkules, Lambada F1.

Ředkvičky

Ředkvičky mají velmi krátkou vegetační dobu, 30 až 40 dní, podle odrůdy. Mezi nejvyhledávanější patří Kvarta, Kvinta, Duo, Slovana, Faraon... Jen si dejte pozor, abyste je ve druhé polovině srpna nevyseli příliš hustě; jednotlivé rostlinky po vyjednocení mají být od sebe asi 3 cm, pak si nebudou konkurovat.

Další informace o tom, na co je dobré myslet v srpnu na zahradě, se dozvíte v časopise Blesk Hobby č. 8, který je právě na novinových stáncích.

Blesk Hobby č. 8 - srpen

Blesk Hobby č. 8 - srpen

Téma měsíce: Léto na vodě Tipy na bezvadná koupaliště, srovnání převozníka a provozovatele výletní lodě, kupujeme motorový člun.celý článek