Máte zahradní set z exotického dřeva – teaku, meranti, yellow, nebo jste si vybrali severskou borovici? Dřevo těchto stromů je velmi kvalitní, odolné vůči povětrnostním vlivům a znečištěnému životnímu prostředí.

Alespoň dvakrát za rok si však zaslouží kvalitní údržbu. Nábytek se prodává buď bez povrchové úpravy (časem získává stříbrnou patinu), nebo je napuštěný voskem (bezbarvým, případně barevným), používá se rovněž olej a další řešení ještě nabízí lak. Odbornice z Mountfieldu Ludmila Křenková vám poradí, jak nábytek čistit a udržovat s pomocí oleje.

Udělejte si obývák i na zahradě!

Udělejte si obývák i na zahradě!

V letních dnech je posezení venku na terase nebo u bazénu určitě příjemné. Pokud vám už ale zahradní nábytek dosloužil, je nejvyšší čas pořídit si…celý článek

Co dělat, aby dřevěný nábytek dobře sloužil:

1) Potřebujete důkladně vyčistit dřevo? Suchým hadříkem nejprve zbavte nábytek všech větších nečistot (pavučiny, suché listí, prach) a pak ho otřete vlhkým hadříkem namočeným do vlažné mýdlové vody a nechte oschnout.

2) Stál dlouho venku bez povšimnutí? Při silném znečištění (zčernalé plochy s usazeninami prachu) si pořiďte speciální čisticí prostředek, který použijte neředěný na měkkém hadříku. Už nesmývejte, opět počkejte, až nábytek oschne.

3) Je povrch nábytku nerovný, jakoby „chlupatý“? Přebruste ho speciální abrazivní houbičkou, vždy v jednom směru a lehce, abyste dřevo příliš nepoškrábali. Nebo zkuste tvrdý karton z krabice, podobně funguje například i suchy list banánovníku, který používají výrobci nábytku v Indonésii.

Fotogalerie
8 fotografií

4) Nábytek byste měli naolejovat alespoň jednou až dvakrát během sezóny – sjednotíte tím jeho barvu a ochráníte ho před nepřízní počasí a UV zářením. Olej nanášejte na ucelené plochy, aby nevznikaly skvrny, a až přípravek nasákne do dřeva, přebytečný olej setřete hadříkem. Vždy se řiďte pokyny na obalu přípravku, před aplikaci ho zkuste na malé, méně viditelné místo.

5) Máte na posezení polstrované potahy? Molitanovou výplň vyndejte, důkladně vyvětrejte a potahy vyperte, nejlépe při 40°C. Při běžném provozu nezapomínejte potahy před deštěm uklidit; přestože některé bývají voděodolné, při vydatnějších deštích se také určitě namočí.

6) Klíčem utáhněte všechny šrouby na jednotlivých kusech, pokud byste používali nábytek s uvolněnými šrouby, mohly by při zatíženi vylomit kousky dřeva. Totéž proveďte před zimou, necháváte-li nábytek venku na mrazu. Voda, která by se dostala do mezer, může zmrznout a způsobit nehezké praskliny.

Náš tip:

TeakProtector dlouhodobě ochrání váš dřevěný nábytek a pomůže mu uchovat původní barvu. K dostání je balení 1 litr za 623 Kč v Mountfieldu.