Jedním z nejčastějších omylů majitelů zahrad je domněnka, že růst mechů způsobuje nedostatek vápníku v půdě. Záhy ale zjistí, že její provápnění často příliš nepomohlo. Kde je tedy chyba? V zásadě platí, že mechy jsou znamením nedostatečné péče o trávník. Nestačí ho totiž jen pravidelně sekat, kropit a hnojit, ale je třeba odstranit příčiny toho, proč se mechům ve vaší zahradě daří. Které to jsou?

1) „Skalpování“ trávníku: Pokud trávník sečete příliš nakrátko, oslabujete ho. Trávník se „nestíhá“ dostatečně zahustit a na oslabená místa nastupují různé druhy mechů.

Řešení: Seřiďte u sekačky výšku sečení na 3 – 5 cm, která je pro okrasný nebo hodně zatěžovaný trávník optimální. Ten si potom lépe si udržuje potřebnou vláhu a bude se také dobře zahušťovat.

Fotogalerie
4 fotografie

2) Přílišný stín: Mechu se na rozdíl od trávníku daří i tam, kde není dostatek světla, například pod stromy nebo u zdí.

Řešení: Prosvětlete prořezáním stromy. Tam, kde nelze zajistit dostatek světla, je lepší nahradit trávník jiným porostem (např. břečťan, barvínek, zběhovec plazivý, dymnivka žlutá, hluchavka žlutá).

3) Nedostatek živin: Trávníku obvykle chybí dusík a další hnojiva, zatímco mech si vystačí s málem a podvyživený trávník časem zadusí.

Řešení: Trávník pravidelně ošetřujte hnojivy. Chybějící dusík můžete například doplnit rohovou moučkou v množství 100 gramů na 1 m² Speciální hnojiva jsou sice dražší, ale umí se uvolňovat postupně, stačí je tedy aplikovat 3x za rok.

4) Přílišná zátěž: Především na frekventovaných místech, kde se hodně chodí nebo sportuje, dochází ke zhutnění půdy. Trávníku se špatně dýchá a vyklidí prostor mechům.

Řešení: Plochu pravidelně provzdušňujte. Nejlépe je použít vertikutátor. Po provzdušnění se vyplatí zapravit do vrchní vrstvy půdy písek, smíchaný s kompostovou zeminou.

Elektrický vertikutátor
Autor: Mountfield
Máte-li větší plochu trávníku, je lepší použít k jeho provzdušnění elektrický vertikutátor. Ten ho zbaví nejen mechu, ale také plevelů.

5) Časté mulčování: Tento způsob sečení, kdy najemno rozsekaná tráva zůstává na zemi, je moderní. Pokud však mulčujete příliš často, nestačí posečená tráva zetlít a vytvoří nepropustnou plsť.

Řešení: Omezte mulčování a při sečení používejte sběrný koš. Posečenou trávu využijete v kompostu.

6) Velké zamokření půdy: Místa, kde je trávník podmáčený, vyhovují právě mechům.

Řešení: Povrchovou vodu odveďte malým příkopem. Drží-li se voda pod povrchem, je dobré vybudovat drenážní systém.

Co dělat, když už je mech v trávníku

Pokud už mech začal do trávníku prorůstat, je třeba se ho zbavit. Existují dvě cesty. První je mechanická, kdy můžeme mech z trávníku vyhrabat hráběmi. Hodně také pomůže vertikutátor, ať už ruční, nebo motorový. Ten z trávníku „vyčeše“ nejen mech, ale také plevele a zbytky odumřelých rostlin a současně ho provzdušní.

Druhá cesta je chemická. Na trhu je k dostání cela řada speciálních přípravků, povětšinou na bázi zelené skalice (síran železnatý). Železo je pro trávník stopovým prvkem, mechy ho však nesnášejí. V každém případě platí, že pokud neodstraníte prvotní příčiny, bude se vám mech do trávníku vracet znovu a znovu…