Hodně majitelů zahrad se diví, že jejich dříve krásný zelený pažit najednou začíná chřadnout a objevují v něm zahnědlá místa. Příčina je jasná – trávník se dusí a je třeba mu poskytnout umělé dýchání…

Vražednou travní plsť je třeba vyčesat

To, že trávník nemůže dýchat, má na svědomí tzv. travní plsť. Tvoří ji odumřelé zbytky rostlin, plevele a mechy. Ty za čas vytvoří neprodyšnou vrstvu, kvůli které ke kořenům trávy nedostávají živiny. Vznik travní plsti navíc urychlíte, pokud při sekání trávníku požíváte příliš často systém mulčování.

Detail vertikutátoru
Autor: Mountfield
K odstranění této vrstvy slouží speciální stroje, zvané vertikutátory. Lidé si je často pletou s obyčejnou sekačkou. „Na rozdíl od ní má ale tento stroj horizontálně uložený válec a na něm řadu tenkých svislých nožů. Od toho je také odvozen jeho název vertikutátor,“ vysvětluje odborník na trávníky Petr Zahrádka z Mountfieldu.

Jak vertikutátor funguje

A jak vertikutátor funguje? „Jeho nože se zařezávají do trávníku a vyhrabují z něho plsť, mech i zbytky posečené trávy, které končí ve sběrném koši. Kromě provzdušnění se při tomto zákroku trávník zmlazuje, protože nože přesekávají travní výběžky a podporují tím tvorbu nových,“ popisuje práci stroje odborník.

Trávník sice nebude po provedeném zákroku vypadat zprvu příliš vábně, ale není třeba se obávat. Tam, kde je třeba, ho dosejte vhodným osivem a trávník potom ještě prohnojte. Za pár dní se znovu zazelená a bude v plné kondici, a bez problémů přečká zimu.

Září na zahradě: Připravte si barevné předjaří!

Září na zahradě: Připravte si barevné předjaří!

Září je čas, kdy sklízíme plody své práce a zároveň už chystáme svou zahradu na jaro. Právě teď je nejlepší čas na výsadbu cibulek květin, které potěší…celý článek