Podzim je ideální na množení trvalek. Nejčastěji a nejsnáze se množí dělením starších trsů. Nebo si v zahradnických centrech kupte rostliny v kontejnerech a právě nyní je začněte vysazovat. Ucelené sezonní nebo barevné kolekce pro celoročně atraktivní trvalky hledejte pod názvem Calendar Colors.

Trvalky pro skalky, suché zídky, do nádob a koryt

Plamenky můžete dát na skalku, do nádoby nebo koryta...
Autor: Shutterstock
Potřebujete proměnit i méně pěkná zákoutí? Syté barvy a záplavu květů nabízejí nízké plamenky neboli floxy (Ohlod subulata), zahrádkářská touha se upíná i k hořcům (Gentiana) a protěžím (Leontopodium alpinum). Obě tyto atraktivní rostliny můžete koupit rovněž v kontejnerech a krásně rostou také v nádobách. Na okrajích skalek se zase uplatní bodlákovitá máčka (Eryngium alpinum Amethyst).

Které trvalky milují slunce?

Také kolotočník miluje slunce.
Autor: Miroslava Paclová
Jste majiteli chaty, velké přírodní zahrady, bydlíte v podhůří nebo máte vlhčí půdu? Připoutejte slunce k zemi a vysaďte si kolotočník ozdobný (Telekia speciosa). Statná bylina vám sice přeroste přes hlavu (70 až 200 cm), ale není náročná na péči. Roste na slunných stanovištích a kvete od června do srpna.

Ovšem na slunci se daří i kopretině. Tradiční českou odrůdou známou i v zahraničí, je sněhurka. A proč vsadit na denivky (Hemerocalis)? Nabízejí úzké trsovité listy a květy podobné liliím. Nejlépe prospívají v hlubší půdě a na slunci, ovšem pozvednou i okolí jezírek.

Fotogalerie
7 fotografií

Květiny pro stinná místa

Čechrava je vhodná pro stinná místa.
Autor: Miroslava Paclová
Skvělou rostlinou pro přistíněná stanoviště bude bohyška (Hosta) s listy v paletě od modrostříbrné, přes různě zelené, zelenobílé, až po zlatavé odstíny. Kvete jedenkrát, purpurově nebo bíle, listy ji však zdobí po celou sezonu. Na zimu se zatahuje.  Jako další společník v pastelové paletě barev se nabízejí čechravy (Astilbe) různých výšek; obě rostliny prospívají také v nádobách. Nebo zkuste dlužichu (Heuchera) pyšnící se neuvěřitelnou paletou barev mírně rozvlněných listů.

Další zajímavé informace o trvalkách najdete v časopise Blesk Hobby č. 9., který je právě na stáncích.

Blesk Hobby č. 9 - září

Blesk Hobby č. 9 - září

Téma měsíce: Vinobraní. Tipy na vinné výlety, rozhovor se sommeliérkou, poradíme, jak si založit vinotéku a…celý článek