Spousta lidí si stále ještě myslí, že bazén je nutné před zimou úplně vypustit. To je omyl pocházející z dob, kdy jsme znali jen bazény betonové. Ty dnešní moderní jsou konstruovány tak, že jim mráz ani led neublíží. A vypouštět je při současných cenách vodného a stočného? To je opravdu zbytečný přepych. Jak se tedy o bazén před zimou postarat?

1) Nejprve zbavte vodu nečistot a ošetřete ji chemií

Bazén začněte zazimovávat v době, kdy se už teplota vody nedostane nad 15 °C. Čím začít? Nejdřív vyndejte bazénové schůdky, pečlivě je očistěte a připravte k uložení. Aby voda přečkala zimu bez úhony, musí být čistá. Seberte proto z hladiny

Před zazimováním bazénu odšroubujte vratnou trysku a našroubujte zátku.
Autor: Mountfield
síťkou všechny nečistoty. Očistěte také stěny a dno bazénu pomocí kartáče a bazénového vysavače.

Pak přijde na řadu kontrola kvality vody. Pomocí testerů zjistěte její pH a množství chlóru. V případě potřeby upravte pomocí bazénové chemie hodnoty na doporučenou úroveň. Po této úpravě nechte běžet filtraci, dokud se voda pořádně nepromíchá.

Nyní přišel čas snížit hladinu vody. Odpusťte ji cca 10 cm pod úroveň skimmeru, odmontujte ventil vratné trysky a otvor zazátkujte. Pokud zátku nepoužíváte, upusťte vodu o 10 cm pod vratnou trysku, kterou odmontujte a uložte.

Fotogalerie
5 fotografií

2) Odpojte všechny hadice a filtraci

Dalším důležitým krokem je odpojení všech hadic. Nenechávejte v nich vodu! Z pískové filtrace demontujete čerpadlo a také ho zbavte vody. Páku na ventilu potom nastavte do polohy „zima“ nebo mezi polohy „odpad“ a „zavřeno“. Odšroubujte z filtrace i čerpadla výpustní zátky a nechte vytéct všechnu vodu.

3) Odpojte solární ohřev, spolu s dalšími součástmi ho uskladněte

Nepočítejte s tím, že byste panely solárního ohřevu nechali stát venku. I když jste je vypustili, stačí pár kapek vody a mráz roztrhá jemné kapiláry a „solárko“ zničí! Panely proto otřete do sucha, opatrně je srolujte a uskladněte je na místě, kde nebude mrznout. Na stejné místo také uložte všechny další technologické součásti včetně hadic.

4) Bazén na podzim zakryjete

Bazén zakryjte plachtou, aby do něj nepadalo listí.
Autor: Mountfield
Nezapomeňte také bazén zakrýt krycí plachtou. Zabráníte tak znečištění vody listím, jehličím a nafoukaným prachem. Pozor: Většina těchto plachet není vyrobená z mrazuvzdorných materiálů. Až tedy poklesnou teploty pod bod mrazu, plachtu sundejte a uložte.

Náš tip: Aby se na plachtě nedržela voda, dejte pod ni na hladinu 1 – 2 nafukovací plážové balóny. Vytvoříte tak stříšku, po které voda steče, a až budete plachtu sundávat, budete to mít jednodušší.