„Prořez ovocných stromů je tak trochu alchymie,“ říká Jiří Kakuška. „Každý druh vyžaduje trochu něco jiného. S výjimkou peckovin (meruňky, švestky atd.), které se prořezávají v létě po sklizni, ale obecně platí, že pro výchovný, prosvětlovací i omlazovací řez je ideální konec února a začátek března. Každým říznutím totiž strom vlastně zraňujeme,“ vysvětluje.

„Na podzim se listnaté stromy ukládají k zimnímu spánku a rány by se nemusely dobře vyhojit. Nehledě na to, že by mohly promrznout a strom bude oslabený. Předjaří je naopak chvíle, kdy se stromy znovu probouzejí k životu. Proto se také s prořezem lépe vyrovnají,“ podotýká.

Co potřebuje trávník před zimou? Pročísnout!

Co potřebuje trávník před zimou? Pročísnout!

Pokud chcete, aby i na jaře byl z vašeho trávníku parádní hustý koberec, musíte mu dopřát více, než ho jen pravidelně sekat, kropit a hnojit. Čas od…celý článek

Sklízíme jablka: Jak je správně uskladnit pro vánoční stůl?

Sklízíme jablka: Jak je správně uskladnit pro vánoční stůl?

Právě teď dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně…celý článek

Zbavte strom suchých větví, ochraňte ho před housenkami

Lepový pás zabrání housenkám "uhnízdit" se v koruně stromu. Cena od 50 Kč za 3m.
Autor: zcd.cz
Co se dá pro ovocné stromy na podzim udělat? „Můžete vyřezat hlavně u starších stromů suché větve a ty, které zasáhla tzv. rakovina. A nezapomeňte ovocné stromy ochránit před mravenci a housenkami. Nejnebezpečnější jsou píďalky podzimní a vlnatky krvavé. Spolehlivou ochranou jsou lepové pásy, které upevníte na kmeny stromů,“ radí Jiří Kauška.