Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Podzimní zahrada: 10 tipů, co je třeba udělat právě teď

/
  • Na přelomu září a října vrcholí sklizeň košťálové zeleniny.
    Na přelomu září a října vrcholí sklizeň košťálové zeleniny. (Archiv)
    29. září 2010 ● 10:08

    Sluncem prohřáté dny, kdy jsme si zahradu užívali k relaxaci, jsou nenávratně pryč. Teď nás čeká spousta práce, abychom své zelené království připravili co nejlépe na příští sezónu. Na co všechno bychom neměli zapomenout? Blesk.cz pro vás připravil výčet 10 nejdůležitějších věcí, které byste na přelomu září a října měli udělat.

    Stále ještě dozrává podzimní ovoce a zelenina, kromě jejich sklizně už ale také musíme současně začít připravovat zahradu na zimu.

    1) Začalo hlavní období sklizně košťálové zeleniny, tedy zelí na skladování i na krouhání, ale i listové zeleniny. Skliďte také letní pórek. Se sklizní kořenové zeleniny, především pozdní mrkve, ještě počkejte až na konec října. Vlhké počasí totiž stále přeje dalšímu dorůstání kořenů.

    2) Po sklizni ovoce přihnojte stromy kompostem, nebo umělými jednosložkovými draselnými a fosforečnými hnojivy. Na kmeny připevněte lepové pásy, zabraňující píďalce podzimní vylézt do koruny.

    Co potřebuje trávník před zimou? Pročísnout!

    Co potřebuje trávník před zimou? Pročísnout!

    Pokud chcete, aby i na jaře byl z vašeho trávníku parádní hustý koberec, musíte mu dopřát více, než ho jen pravidelně sekat, kropit a hnojit. Čas od…celý článek

    Obří housenka vám sežere i jabloň!

    Obří housenka vám sežere i jabloň!

    Téměř 10 cm měří housenka, kterou našel na zahradě jedenáctiletý Radek Vosol z Kardašovy Řečice. Její výskyt nevěstí nic dobrého – tenhle cvalík si…celý článek

    3) Začínají hrozit první přízemní mrazíky. Ochraňte před nimi především zářijový výsev mrkve. Záhony přikryjte jednou až dvěma vrstvami chvojí.

    4) Výhony maliníku a ostružiníku, ze kterých jste už sklidili plody, ostříhejte.

    5) Začátkem října můžete také začít vysazovat okrasné dřeviny, včetně opadavých listnatých, pro živé ploty. S vysazováním trvale zelených jehličnanů můžete počkat až na konec října.

    6) Je také čas na výsadbu popínavých rostlin. Ty začnou na jaře zdobit například pergolu, nebo z nich můžete vytvořit zelený plot.

    Begónie nás svými květy těšily v létě, teď přišel čas uskladnit hlízy a cibulky květin.
    Autor: Jiří Čada
    7) Vyryjte hlízy a cibulky květin (mečíky, dosny, hlíznaté begónie a další). Opatrně je očistěte a nechte je doschnout na dobře větraném místě, kde nemrzne. Potom je uskladněte na suchém místě.

    Ze skleníku před prvními mrazíky skliďte i poslední papriky a rajčata.
    Autor: Ludmila Dušková
    8) Z fóliovníku a skleníku skliďte před prvními mrazíky poslední plodovou zeleninu, tedy papriky a rajčata. Naopak je po celý říjen stále čas vysít pod sklo salát, zelenou cibulku nebo ředkvičky. Budete si tak moci ještě o vánocích pochutnávat na čerstvé zelenině.

    9) Přišel také čas postarat se o okrasné jezírko. Vyčistěte ho a napněte nad ním síť, aby do něj nepadalo listí.

    10) Pokud jste ještě měli venku květináče s choulostivými okrasnými rostlinami, přišel čas je přenést domů.

    Zdroj: Český zahrádkářský svaz, archiv

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy