Ještě než přijde zima, je třeba ze zahrady uklidit spadané listí. Pokud byste to neudělali, mohla by se na trávníku vytvořit nepropustná krusta, která ho udusí. Jak si tuto práci usnadnit?

Na listí s hráběmi, vysavačem i kompostérem

Plastové hrábě Fiskars
Autor: Mountfield
1) Máte-li menší zahradu, postačí na shrabování listí hrábě. Můžete použít běžné kovové, ale na trhu jsou k dostání i ty, které jsou určeny speciálně pro shrabování listí. Jsou širší a vyrobené buď z hliníku, nebo pevného plastu. Výhody: Jsou lehké a snadno se s nimi pracuje. Cena: Od 200 Kč.

Vysavač listí můžete využít i v zimě při "odmetání" sněhu z chodníků.
Autor: Mountfield
2) Dalším užitečným pomocníkem je také vysavač listí. Ten se vyplatí, máte-li větší zahradu s více stromy. Listí s ním nejprve sfoukáte na hromadu. Pak zapnete zpětný chod a listí jednoduše vysajete do vaku.

Výhody: Vysavač listí rozdrtí a zmenší tak jeho objem až o 80 %. Drť (s výjimkou listí z ořešáků) je výborným základem pro kompost. V zimě navíc vysavač můžete použít k odfoukávání prachového sněhu z chodníků. Cena: 1 600 Kč.

Stavebnicové kompostéry na zahradě neruší a kompost v něm zraje rychleji.
Autor: Archív
3) Listí a rostlinný odpad ze zahrady ještě můžete zužitkovat a přeměnit ho v cenný kompost. Nejjednodušší možností je pořízení  kompaktního plastového kompostéru. Na trhu je jich celá řada s nejrůznějším objemem. Volte takový, který umožňuje dostatečnou cirkulaci vzduchu, má horní plnění a spodní dvířka k snadnému odebírání již zralého kompostu.  Výhody: Na zahradě nepůsobí rušivým dojmem, kompost v něm zraje rychleji. Cena: Od 1 000 Kč.

Zakládáme kompost: Co do něj patří a co ne...

Zakládáme kompost: Co do něj patří a co ne...

Zahrada je už skoro připravená k zimnímu spánku. Po sklizni a úklidu záhonků vám ale určitě zůstala spousta "odpadků". Víte ale, že až dvě třetiny…celý článek

Na křoviska s motorovou kosou, suché větve odřežte a rozdrťte

S motorovou kosou vysečete přerostlou trávu, zlikvidujete křoviny, rákosí i menší náletové dřeviny.
Autor: Mountfield
4) Pokud vám v zákoutích zahrady vyrostly křoviska, nejlépe si s nimi poradíte s motorovou kosou. Díky speciálním nástavcům ji můžete využít i pro pokosení přerostlé trávy, likvidaci rákosí a náletových dřevin. Výhody: Rychlá a snadná práce, stroj je univerzální, posečete s ním i přerostlou trávu. Cena: Od 2 300 Kč.

Řetězová pila Oleo-Mac
Autor: Mountfield
5) Na podzim se také prořezávají uschlé a nemocné větve z korun stromů. Pokud jich máte více, vyplatí se pořídit si řetězovou pilu. Tu využijete i při drobných pracích kolem domu, k přípravě palivového dříví i v dílně. Na trhu jsou pily elektrické i benzínové. Výhody: Usnadní a urychlí práci. Cena: Od 2 000 Kč.

Odborník radí: Podle čeho vybírat řetězovou pilu?

Odborník radí: Podle čeho vybírat řetězovou pilu?

Řetězová pila je užitečný pomocník, který nám usnadní práci na zahradě, v dílně i při přípravě palivového dřeva. Jakou ale vybrat, aby byla opravdu…celý článek

Zasouvací pilka Fiskars má velmi ostrý řez.
Autor: Fiskars
6) K prořezu slabších větví vám přijde vhod lehká zasouvací pilka s pohodlným držadlem. Čepel z kalené oceli je dlouhá 160 mm, velmi výkonné ozubení vám zaručí ostrý řez i syrového dřeva.  Pro bezpečnou přepravu zasuňte pilový list do držadla, sponou lze pak pilku připevnit k opasku. Výhody: Velmi ostrý řez, bezpečnost při práci. Cena: Od 200 Kč.

Univerzální teleskopické zahradní nůžky vám pomohou prořezat korunu stromu až do výšky 6 m.
Autor: Fiskars
7) Pokud se vám při pročišťování korun stromu nechce šplhat po štaflích, pořiďte si teleskopiské nůžky. S těmi ze země dosáhnete až do výšky 6 metrů. Výhody: Jednoduchá manipulace, dostanete se i do těžko přístupných míst. Cena: Od 1 800 Kč.

Drtič zahradního odpadu vám z větví vyrobí mulčovací materiál, základ pro kompost i výhřevné palivo do krbu.
Autor: Mountfield
8) Suché větve je škoda pálit. Užitečným pomocníkem je drtič zahradní odpadu, ve kterém zpracujete větve z křovisek i ze stromů v užitečný mulčovací materiál. Výhody: Štěpky můžete využít i jako základ kompostu nebo poslouží jako výhřevné palivo do krbových kamen. Cena: Od 3 600 Kč.

Chodníčky a dlážděné plochy uklidíte tlakovou myčkou

S tlakovou myčkou si usnadníte práci a ušetřite až 80% vody. Využijete ji i při mytí auta, zídek, fasády i plotu.
Autor: Mountfield
9) Při práci na záhonech a kolem domu jste si možná zašlapali chodníčky a dlažbu blátem. Můžete samozřejmě použít klasickou zahradnickou hadici, ale daleko snadnější budete mít úklid s tlakovou myčkou. Výhody: Ušetříte až 80 % vody, paprsek vody se dostane i do spár mezi dlaždicemi.

Úklid u domu: Jak ušetřit čas a 80 % vody?

Úklid u domu: Jak ušetřit čas a 80 % vody?

Hadr, smeták a zahradní hadice se už při úklidu kolem domu moc nenosí. Mnohem jednodušší práce je s tlakovou myčkou, která vám ušetří čas, práci a…celý článek

Myslete už na zimu: Odklízení sněhu si ulehčíte s frézou

Úklid sněhu si usnadníte se sněhovou frézou. Některé umí odhodit sníh až 9 m daleko.
Autor: Mountfield
10) Začněte už také myslet na to, že každou chvíli může přijít sněhová nadílka. Pokud musíte odklízet sníh z větší plochy, vyplatí se uvažovat o koupi sněhové frézy. Vždyť kdo vlastní průměrně velký dům v zahradě, odhází kolem něj a z přístupových cest za sezónu i při průměrné zimě až 60 tun sněhu. A to jsou plné dva železniční vagóny!

Tuhle práci za vás udělá sněhová fréza. Díky konkurenčnímu boji prodejců se navíc dají tyto stroje pořídit už za cenu běžné sekačky. Podívejme se podrobněji, která se na co hodí. Výhody: Výrazně si ulehčíte práci, sníh fréza odhází do dostatečné vzdálenosti. Cena: Od 3 850 Kč.

Fotogalerie
11 fotografií