Okrasných dřevin je mnoho druhů. Máte-li doma malé děti, měli byste se ale vyhnout vysazovaní těch, které by pro ně mohly být nebezpečné. Pokud už je ale na zahradě máte, pak je vhodné keře či stromky alespoň na podzim oplotit, děti mít stále pod dohledem a hlavně jim stále připomínat, že lákavě vypadající plody jíst nesmí.

Pámelník je nebezpečná hračka

Pámelník láka děti ke hrám. I jeho bobule jsou ale jedovaté!
Autor: Wikipedia.cz
Bílé bobule pámelníku děti milují. Říkají jim praskací kuličky podle zvuku, které vydávají po rozšlápnutí. Dá se s nimi také „střílet“. Jenže tyto kuličky obsahují saponiny a další jedovaté látky. Pokud si děti neumyjí po hře ruce a posvačí, vyvolávají tyto látky zvracení, bolesti břicha a záněty kůže a sliznic. Požití většího množství bobulí vede k projevům zmatenosti někdy i k bezvědomí.

Zatímco dužina plodů tisů je sladká, jejich jadérka jsou smrtelně jedovatá.
Autor: Archiv
Zrádné bobule tisů – jedlé, ale současně prudce jedovaté

Jednou z nejdekorativnějších zahradních dřevin je tis. Působí pěkně ať už jako solitér, nebo v živém plotě. Ale pozor. Sladká dužina jeho sytě červených bobulek je jedlá a chutná, jenže semena jsou extrémně jedovatá! Nesmí se rozkousnout ani spolknout. Zvláště pro malé dítě jsou velmi nebezpečné a mohou ho zabít do jediné hodiny!

Velký podzimní rádce: 10 vychytaných pomocníků pro úklid zahrady

Velký podzimní rádce: 10 vychytaných pomocníků pro úklid zahrady

Podzim je tady. A s ním i čas, kdy se musíme pustit do úklidu zahrady. Čeká nás hodně práce s padajícím listím, budeme muset zlikvidovat křoviska v…celý článek

I túje, používané často na živé ploty, jsou celé jedovaté.
Autor: Archiv
Zeravy (túje) jsou jedovaté celé!

Další nebezpečnou dřevinou jsou všechny druhy zeravů, které také známe jako túje. Patří k nejvysazovanějším keřům a stromům. Všechny jejich části jsou ale jedovaté! Látka thujon, které tyto rostliny obsahují, způsobuje zevně podráždění pokožky, vnitřně pak těžké podráždění žaludku, zvracení, křeče, dochází také k poškození jater a ledvin.

Lýkovec jedovatý obshuje toxiny ve všech svých částech.
Autor: Wikipedia.cz
Smrtelně jedovatý lýkovec raději nepěstujte

Tento 30 až 150 cm vysoký keř je sice krásný, ale patří k nejjedovatějším u nás. Stejně jako u túje jsou jedovaté všechny jeho části. Děti však lákají hlavně jeho barevné poloprůsvitné plody, podobné rybízu. Máte-li děti nebo k vám chodí na návštěvu, pak se pěstování lýkovce raději zřekněte. Za smrtelnou dávku považují odborníci požití pouhých 10 – 12 plodů, i lehká otrava však způsobí nevratné poškození ledvin.

Břečťan popínavý je také celý jedovatý. Nejvíce děti lákají černé plody, ty jsou naštěstí hořké, takže otravy jsou výjimečné.
Autor: Archiv
Nebezpečný je i popínavý břečťan!

Možná to nevíte, ale nebezpečný je i břečťan. Tento stále zelený popínavý keř je také jedovatý ve všech svých částech, zvědavé děti by mohly chtít ochutnat především jeho černé plody. Ty obsahují saponiny, hederin a další látky, vyvolávající zvracení, průjmy. Malým dětem mohou způsobit i smrtelnou otravu. Plody jsou naštěstí hořké a nechutné, takže k vážné otravě dochází jen zřídka.