Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Udělejte si zahrádku podle první dámy USA

/
  • První dáma USA Michelle Obama se u Bíleho domu rozhodla s dětmi udělat zeleninovou zahrádku.
    13. října 2010 ● 05:00

    Máte dojem, že naše děti a vnuci už ani nevědí, jak roste zelenina? A chcete s tím něco udělat? Pak se inspirujte první dámou Spojených států amerických Michelle Obamou a založte si zeleninové záhonky.

    V loňském roce se Michelle Obama rozhodla vybudovat u Bílého domu společně se školáky a za spolupráce s vrchním zahradníkem Dalem Haneyem zeleninovou zahradu. Okraje záhonů lemují květiny, našli byste tu trvalky a bylinky. Pak vyzvala širokou veřejnost i další dobrovolníky po celém světě k následování. Ptáte se, proč to dělá?

    Její iniciativu berte jako odpověď na rekordní nárůst obezity, hlavně u dětí, i snahu podporovat přátelské soužití s přírodou a ekologické zemědělství. Jen v USA se díky jejímu nápadu zrodily stovky zahrádek a další vznikají po celém světě.

    Na návštěvě u Saudka: Bydlím v celoživotním provizoriu

    Na návštěvě u Saudka: Bydlím v celoživotním provizoriu

    Proslulý fotograf a výtvarník před pár lety zakotvil ve vile v Praze – Braníku. Zajímá vás, s kým tu žije, jak vypadá jeho soukromí a co by ještě letos…celý článek

    Přes ambasádu...

    Jednu z nich si můžete prohlédnout na fotografiích – na americké ambasádě v Praze ji letos založilo několik českých a moravských firem. Jedna věnovala zeminu, další semínka, třetí ekologické ochranné přípravky... Z Ameriky sice přišla výzva, ale zdroje jsou ryze domácí. A i to je smyslem „zeleninového projektu“ – vycházet z toho, co je pro každou zemi vlastní a přirozené.

    Jak to tedy v Praze probíhalo? Tři záhony se zeleninou a bylinkami získaly zázemí v horní části zahrady na jaře letošního roku. „Dva záhonky jsme ohraničili pletenými proutěnými plůtky, které jsou nejen hezké, ale k našemu překvapení ztížily i cestu dotěrným plžům. Do září tu vyrostlo několik generací salátů, mangold, červená řepa, barevná cibule, kopr, černé fazole, rajčata a různé tykve," vysvětluje Miroslava Paclová, jedna z organizátorek projektu.

    Fotogalerie
    6 fotografií

    ... k vlastní praxi

    Chcete si (nejen) s dětmi vyzkoušet zeleninové zahradničení? Pak teď, na podzim, odplevelte půdu nebo vykopejte travní drny. Půdu pořádně zryjte, a pokud je jí málo, dosypte zahradnický substrát nebo zeminu s certifikátem pro ekologické zemědělství. Jílovitou půdu vylehčete přídavkem písku a potom do ní zaryjte kompost. Nahrubo zrytou ji nechte přes zimu odpočívat.

    Časně zjara přidejte uleželý nebo granulovaný hnůj. Nezapomeňte, že hnojit je třeba podle druhu půdy a pěstované zeleniny (například mrkev, petržel ani cibule nesnášejí hnůj, který zase náramně prospívá tykvovité zelenině, rajčatům a paprikám). Během zimy budete mít dost času zvážit, které rostliny chcete na záhoně pěstovat.

    Další zajímavé informace o zahrádce první dámy USA se dozvíte v časopise Blesk Hoby č. 10, který je právě na novinových stáncích.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy