V našich podmínkách bez problémů přezimují zimní pórek, kadeřávek, růžičková kapusta a pastinák. Tyto druhy zeleniny jsou nenahraditelným zdrojem vitamínů a není nad to, když je můžete sklízet čerstvé rovnou ze zahrady. Jenom si budete muset k záhonkům prošlapat cestičku sněhem. …

Kadeřávek chutná po přejití mrazem ještě lépe

Můžete ho sklízet i během velké zimy, ostatně nejlépe chutná právě až po přejití mrazem. Ve zmrzlém stavu jsou však listy křehké – dávejte pozor, abyste je nepomačkali. Náš tip? Kadeřávek si přineste v košíku a doma počkejte, až pomalu roztaje. Při sklízení se vyplatí odřezávat pouze vrcholky stonků a košťály ponechat na stanovišti. Tak vás potěší druhá sklizeň, protože velmi brzy na jaře obrazí.

Co je však dobré vědět? Kadeřávek sice vydrží kruté mrazy, ale trpí zimním sluncem, pokud navíc nenapadne sníh. V tom případě ho zakryjte několika větévkami chvojí. Mladé výhonky jsou nenahraditelný zdroj vitaminů a minerálů právě v období, kdy hrozí nebezpečí jarní únavy. Po důkladném omytí je můžete jíst i syrové, tehdy poskytují nejvíce cenných látek pro lidský organismus. Vynikající jsou také vařené, protože výborně nahrazují kapustu, ať už v polévce nebo jako součást pokrmů s masem.

Mrazy vydrží také pórek zimní. Jen ho musíte přikrýt peřinou z listí nebo slámy.
Autor: Ludmila Dušková
Pórek přikryjte peřinou z listí

Čerstvě sklizený třeba v lednu chutná rozhodně lépe než ten, který už máte pár týdnů ve sklepě. Pro úspěšné přezimování se však vyplatí dobrá ochrana před silnými mrazy. Chcete ho sklízet po celou zimu? Pak se postarejte, aby půda nezmrzla příliš rychle, ani příliš hluboko. Pomůže vám nastýlka z listí, případně slámy. Nebo přihrňte zeminu k rostlinám tak, abyste zakryli celou konzumní část až po listy.

Růžičkovou kapustu můžete sklízet postupně.
Autor: Ludmila Dušková
Růžičková kapusta vydrží i silné mrazy

Patří mezi nejcennější zeleniny v zimě. Vydrží i silnější mrazy a jednotlivé růžičky postupně odebírejte podle potřeby z nadzemní části. Žádnou zvláštní péči nepotřebuje. Pokud ale bydlíte v podhůří, zapíchejte kolem rostlin smrkové větve; tímto způsobem ošetřené rostliny chráníte i proti okusu srnek a zajíců. A pokud kromě zdraví prospěšných látek hledáte i něco extra, vězte, že časem sortiment rozšíří také růžičková kapusta fialové barvy.

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Pro její prý až zázračné stimulační účinky se jí také říká „zlatý kořen“.  A směle konkuruje proslulému ženšenu. Na rozdíl od něj však tuto rostlinu…celý článek

Pastinák má nejvíce vitamínu C

Pastinák je cenným zdrojem vitamínů.
Autor: Ludmila Dušková
Podobá se kořenové petrželi, na rozdíl od ní ho však můžete nechat na záhoně celou zimu. Pokud by hrozily silné mrazy, namulčujte kolem rostlin vrstvu bukového listí. Je velmi záhřevné a vytvoří dokonalou ochranu kořenů. Koncem února kořeny vyryjte, protože pastinák je dvouletá rostlina – už brzy zjara by začal tvořit květní stvoly, a tím by se znehodnotil.

Vysokou výživnou hodnotu kořenům dodávají bílkoviny a třikrát větší obsah cukrů, než má mrkev. Ze všech kořenových zelenin právě pastinák obsahuje nejvíce vitaminu C, vyniká obsahem draslíku, vápníku, fosforu a aromatických silic. Kořeny chutnají mírně nasládle, kořenitě (petržel je jemnější, ale na rozdíl od ní poskytuje pastinák více než dvojnásobné výnosy).

Fotogalerie
5 fotografií