Růst trávníku se sice zpomalil, ale jestli teploty neklesnou dlouhodobě pod plus 7 stupňů C, ještě stále dorůstá. Pokud jste tak ještě neudělali, naposledy ho proto ještě před zimou posečte. Tentokrát ale nastavte sekačku tak, aby trávník byl o něco vyšší,  než obvykle, tj. minimálně 4 cm. Lépe tak bude snášet zimní mrazy.

Nepřátelé trávníku: málo světla, vzduchu a vlhko

Abyste na jaře nebyli nemile překvapeni „vyžranými“ fleky ve vašem zeleném koberci, musíte dbát na to, aby na trávníku nezůstalo ležet spadané listí. To by vytvořilo neprodyšnou krustu, ideální pro tvorbu sněžné plísně. Listí proto pravidelně vyhrabujte hráběmi. U větších ploch můžete také použít vysavač listí. Současně trávník zbavte tvořícího se mechu.

Trávník ještě naposledy posekejte, nechte ho o 2 - 4 cm delší, aby lépe přežil mrazy.
Autor: Mountfield
Trávník ještě naposledy posekejte, nechte ho ale o 2 - 4 cm delší, aby lépe přežil mrazy.

Nezapomeňte také na to, že jste během sezóny trávník sešlapáváním zhutnili. Pokud kořínkům nedopřejete dostatek vzduchu, mohly by přes zimu odumřít. Trávník proto provzdušněte ať už speciálním verifikátorem s dutými bodci, nebo obyčejnými vidlemi. Určitě vašemu pažitu také prospěje, když mu dopřejete vertikutaci speciálním strojem. Ten nejen trávník provzdušní, ale svislými noži také přeseká trávní drny a přispěje tak k jeho zahuštění. Navíc vyčeše trávní plsť, tedy zbytky trávy, plevele a mechů.

Co potřebuje trávník před zimou? Pročísnout!

Co potřebuje trávník před zimou? Pročísnout!

Pokud chcete, aby i na jaře byl z vašeho trávníku parádní hustý koberec, musíte mu dopřát více, než ho jen pravidelně sekat, kropit a hnojit. Čas od…celý článek

Zažloutlá místa dosejte, dopřejte trávníku hnojivo

Trávníku dopřejte hnojivo, určené pro podzimní hnojení. Obsahuje vyšší podíl draslíku. Těmi letními byste trávník naopak probudili.
Autor: svet-travniku.cz
Je ještě také čas na opravu míst, kde tráva z nejrůznějších důvodů zežloutla (vypálená sluncem, příliš zatěžovaná atd.). Tu starou vyhrabte, půdu nakypřete a osejte travní směsí. Naposledy také trávník pohnojte. Nepoužívejte ale letní hnojivo, tím byste trávu povzbudili k dalšímu růstu! Dopřejte trávníku speciální podzimní hnojivo s vyšším podílem draslíku.
Fotogalerie
3 fotografie