Tato aromatická kořenová zelenina se dá spotřebovat zužitkovat celá. V kuchyni používáme kořen i nať, stejně jako v léčitelství, kde navíc můžeme využít i její semínka. Ano, možná to nevíte, ale kromě toho, že petržel příjemně chutná, je také velmi prospěšná vašemu zdraví. Hlavní léčivou složkou jsou silice, Nejvýznamnější je apiol, v menším množství však obsahuje i terpeny, felandren, cymol a pinen. Další významnou léčivou látkou jsou flavonoidy.

Co je jenom mýtus?

Petržel účinně pomáha při prevenci onemocnění prostaty. Proto se říka "...aby déle vydržel."
Autor: Jiří Rubeš
Petržel jako afrodiziakum: To je pravda jen částečně. Tato zelenina obsahuje silice, které mají silné močopudné účinky. Dochází tak k většímu prokrvení pohlavních orgánů a tím i k větší chuti na sex. Stejně ale působí například pepř, kapary, pálivá paprika, chřest nebo hřebíček.

Petržel, aby dlouho vydržel: Toto rčení má poněkud jiný význam, než jak ho chápeme dnes. Petržele by si totiž měli považovat všichni muži proto, že má skvělé preventivní účinky na prostatu. Pokud tuto zeleninu užívají pravidelně, je daleko méně pravděpodobné, že by zahynuli na rakovinu předstojné žlázy. Muž tak prostě déle vydrží na světě…

Petržel ochrání před otravou: To je mýtus, kterému věřili staří Římané v období travičství.  Tato zelenina má sice také výborné desinfekční vlastnosti, ale pokud vás bude chtít někdo otrávit nikoliv jen jedovatými řečmi, ale doopravdy, máte smůlu…

Zázračný celer: Výborný na potenci… i na demenci!

Zázračný celer: Výborný na potenci… i na demenci!

Někdo ho považuje za lahůdku, jiný ho pro jeho pronikavé aroma nemůže ani cítit. I ten nejzatvrzelejší odpůrce celeru ale změní názor, když se dozví,…celý článek

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Pro její prý až zázračné stimulační účinky se jí také říká „zlatý kořen“.  A směle konkuruje proslulému ženšenu. Na rozdíl od něj však tuto rostlinu…celý článek

Co je pravda?

Petržel léčí močové cesty i ledviny: Ano, tyto její vlastnosti znají nejen naše babičky, ale i moderní medicína. Kromě již zmíněných močopudných vlastností pomáhají silice také k léčení zánětů a močových kamenů.

Petržel pomáhá ženám při menstruačních problémech: I to je pravda, navíc uleví při střevních kolikách.

Petržel je nejenom koření, ale také léčivka.
Autor: Jiří Rubeš
Petržel tlumí následky bodnutí hmyzem: To je známá věc, stačí na ranku přiložil obklad ze spařené natě, která tlumí bolest a potlačuje vznik otoku.

Petržel může vyvolat potrat: Těhotné ženy by petržel měly skutečně užívat jen v omezené míře. V nadměrném množství může vyvolat stahy dělohy a tím i potrat!

NÁŠ TIP: Petržel můžete pěstovat i doma!

Petržel můžete pěstovat i rovnou v kuchyni. Nejlepší je k tomu "petrželák" s postranními otvory, ale vystačíte si i s obyčejným květináčem.
Autor: akcniceny.cz
Tuto rostlinu můžete mít doma stále čerstvou po celý rok. Nemusíte mít hned celý záhonek, dá se pěstovat i přes zimu v panelákovém bytě.  Stačí květináč (nejlépe tzv. „petrželák“ s postranními otvory), ale dobře poslouží i ten úplně obyčejný.

Další zajímavé informace nejen o zelenině se dozvíte také v časopise Blesk Hobby č. 11 - listopad, který je právě na novinových stáncích.

Blesk Hobby č. 11 - listopad

Blesk Hobby č. 11 - listopad

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA: Babicova vánoční kuchařka. Téma měsíce: Zvoníci a zvonaři, nejzajímavější zvony. Rozhovor s Martinou Gavrielycelý článek