O stimulačních vlastnostech kávy věděli lidé už nejméně 550 let před Kristem. Dopřávali si ji nejprve v Arábii, její pravlastí je pravděpodobně provincie Kaffa v Etiopii. Arabové si kávu cenili natolik, že byl zakázaný vývoz sazeniček i naklíčených semen. Do Evropy ji propašovali Turci. Postupně se rozšířila do celého světa a dnes najdete největší kávovníkové plantáže až v daleké Brazílii.

Ústřední topení? Pro kávovník žádný problém

Květy kávovníku příjemně voní, těšit se z nich ale můžete jenom 1 až 2 dny.
Autor: gastrokafe.cz
Na rozdíl od mnoha jiným pokojových rostlin je kávovník nenáročný. Dobře snáší ústřední topení, nemusíte ho dávat ani přímo oknu, protože nepotřebuje mnoho světla. Nejjednodušeji ho vypěstujete z dobře vyzrálých semen, které seženete u zkušeného pěstitele. Množit se ale může i řízkováním.

Jak na to?

Semena i s obalem vysaďte po 2 až 5 do květináčů s normální zahradní zeminou. Až rostlinky vytvoří první dva lístky, přesaďte je do květináčů o průměru cca 10 cm. Vyplatí se je přesazovat každý rok pokaždé do květináče o 2 – 3 cm širšího, než byl předchozí. Ideální je pro ně pokojová teplota, pokles pod 12 stupňů snášejí jen těžce. Kávovníky také nemají rády přímé slunce.

Tropy v obýváku – díl 1.: Jak pěstovat orchideje?

Tropy v obýváku – díl 1.: Jak pěstovat orchideje?

Chcete si užít krásu exotických rostlin, ale nemáte zrovna peněz nazbyt, abyste si zaletěli na dovolenu třeba do Thajska? Pak si udělejte džungli doma…celý článek

Rostlinu nepřelévejte, větvičky zastřihujte

Plody kávovníku zrají postupně, potěší vás tedy mnoha barevnými variacemi.
Autor: Archiv
Kávovník má hodně poměrně širokých listů, odpaří tedy spoustu vody. Zalévejte ho proto pravidelně, ale nepřelévejte, nemá to rád. Rostlinu můžete také tvarovat a zkracovat dlouhé větve, stromeček se pěkně zahustí. Záleží jen na vás, jak mohutný chcete keř mít, vyroste vám klidně až do stropu.

Kávovník začne rodit 2. až 3. rok po vysazení. Bílé a vonné květy nasadí kávovník i několikrát do roka. Jsou samosprašné, s opylováním si tedy nemusíte dělat starosti. Plody zrají postupně. Keřík proto potěší oko širokou barevnou škálou bobulí. Ty jsou zralé v okamžiku, kdy mají temně červenou barvu. Plody proto sklízejte nejlépe také postupně.

Pražíme svou první kávu: Jak na to?

Naše babičky měly na pražení kávy speciální pánvičky. Pokud jste ji nezdědili, budete muset vzít zavděk tou klasickou...
Autor: gastrocafe.cz
Až je oloupete, najdete vždy dvě plochá světlá kávová zrnka. Pak už je zbývá jen upražit. Naše babičky měly doma  speciální pánvičky na pražení kávy, vy se ale budete muset asi povětšinou spokojit s tou obyčejnou. Ta musí být rozpálená, nezapomeňte zrnka po celou dobu pražení (cca 20 minut) neustále míchat. Nu a pak už jenom zrnka umelete a můžete si dopřát svůj první šálek kávy z vlastní sklizně. Věřte, že vám kafíčko bude chutnat úplně jinak, než to kupované!
Fotogalerie
5 fotografií