Je to napůl parazit. Roste v korunách stromů, ze kterých vysává živiny. Ale zároveň má zelené listy, takže umí fotosyntézu a další potřebné látky, jako například cukry, si vyrobí sama. Keltští kněží druidové považovali jmelí za magickou rostlinu, která umí odhánět zlé duchy a zabraňovat požárům. Proto ji zavěšovali zvláště v období zimního slunovratu do domů a tento zvyk se u Angličanů uchoval do dnešních dnů. My jsme ho jen od nich na počátku minulého století převzali.

Řadu pohanských legend pak doplňuje křesťanská: Jmelí bylo podle ní původně stromem, z jehož větví vyřezal Josef kolébku Ježíši. Za 33 let strom porazili Římané a na kříži z něj Ježíše ukřižovali. Strom se natolik styděl za svůj úděl, že se rozpadl na malé keříky a dnes přináší jen dobro každému, kdo pod ním projde.

Léčí vysoký tlak, epilepsii, menstruační potíže…

Mýty o ochranných vlastnostech jmelí bílého ale mají své reálné opodstatnění. Ve farmaceutickém průmyslu se používá k výrobě léků s protinádorovými účinky, v kosmetice se výtažky z něj využívají pro masti a emulze ke zklidnění kůže a omezení tvorby lupů.690706:gallery:true:trueJmelí vytváří v korunách stromů keříky o průměru až 1 metr.

Klasická medicína i lidové léčitelství zná jmelí také jako prostředek na snižování krevního tlaku. A nejen to – užívání odvaru z listí pomáhá při aterioskléroze a dalších nemocech stáří, při nervových a srdečních chorobách, revmatických potížích, ovlivňuje vylučování žluči a slinivku břišní. Má blahodárný účinek při nadměrné činnosti štítné žlázy, ženy ho využijí pro zmírnění menstruačních problémů a pomáhá jim i v období klimakteria. (Zdroj: Ordinace.cz)

Jmelí je doktorem i zabijákem!

K léčbě je nejvhodnější jmelí jabloňové, hlohovcové, dubové a borovicové. Pozor je třeba naopak dávat na jmelí topolové – to je značně toxické! Lékaři doporučují užívat po poradě se svým doktorem odvar ze sušených listů, a to 2 – 3 šálky denně. Maximální denní dávka je 5 gramů listů, ale raději uberte přibližně na 1 gram. Jde o drogu vysoce účinnou a předávkování může způsobit přesně opačný účinek na organizmus, stejně jako otravu!

'Kriminálník' konopí: Je to jed, nebo lék?

'Kriminálník' konopí: Je to jed, nebo lék?

„Více než rok jsem chodil u nás na kožní oddělení s ekzémem na chodidle,“ píše čtenář Blesk.cz Václav Frejka z Brna. „Když nezabrala modrá mastička,…celý článek

Bobule jmelí vyhledávají v zimě ptáci. Pro lidi jsou ale tyto plody jedovaté!
Autor: Jitka Žigová, archiv Daniela Boznera
Totéž platí i o bílých plodech, kterých je teď v prosinci keřík plný. Ptáčci je rádi zobají, lepí se jim i na peří (právě tak se jmelí přenáší do korun dalších stromů), ale pro nás lidi jsou velmi jedovaté! Zvláště, máte-li doma malé děti nebo zvědavé domácí mazlíčky, raději bobulky otrhejte. Jejich požití může způsobit prudkou otravu, kterou zvláště oslabení jedinci také nemusí přežít…
Fotogalerie
3 fotografie