Pravidelná zimní kontrola zahrady se vám určitě vyplatí. Alespoň jednou týdně byste měli například obhlédnout, jestli jsou v pořádku obaly kmenů, chránící stromky proti okusu zvěří. Stejně tak se přesvědčte, jestli nejsou poškozeny pokrývky, chránící choulostivé stálezelené keře, popřípadě jestli silný vítr neodvál chvojí ze záhonů trvalek.

Sníh je jako oheň: Dobrý sluha, zlý pán

Pokud je vaše zahrada pod sněhovou peřinou, je to dobře. Právě silná vrstva sněhu nejlépe ochrání vegetaci před silnými mrazy. Je také významnou zásobárnou vody. Sníh, který odklízíte z cestiček, proto naházejte na záhony i pod jehličnany a stálezelené rostliny – ty i v zimě potřebují pít.

Hustá chumelenice by ale měla naopak zvýšit vaši ostražitost. Až přestane sněžit, vydejte se hned na zahradu a celou ji projděte se smetákem v ruce. Tím opatrně 783943:gallery:true:trueomeťte sníh z rostlin, které by jeho váha mohla poškodit. Dříve, než stačí přimrznout, ho také setřeste z větví stromů. Těžký sníh by mohl rozlomit jejich pečlivě tvarované koruny. Pokud hrozí vytrvalé sněžení, je dobré hlavně jehličnaté keře obalit a stáhnout řídkou síťovinou.

Při oblevě také pozorujte, kde nejdříve zmizí sníh a tato místa si označte. Právě sem je nejvhodnější vysadit cibulky prvních poslů jara, například sněženek, narcisů nebo krokusů.

Mrazuvzdorná zelenina: Které druhy můžeme sklízet v zimníku?

Mrazuvzdorná zelenina: Které druhy můžeme sklízet v zimníku?

Možná tomu nebudete věřit, ale i v zimě můžete chodit na zahradu a ze záhonů sklízet čerstvou zeleninu. Někdy je dokonce chutnější, než kdybyste si…celý článek

Co dělat, když zahradě bílá peřina chybí

Tento stav jí nesvědčí, ale můžete ho využít k tomu, abyste ze skalky a trvalkových záhonků odstranili naváté listí a odumřelé zbytky rostlin. Zkontrolujte také ovocné stromy a otrhejte z nich uschlé plody. Ty by se při oteplení mohly stát zdrojem nákazy stromu. Můžete také začít prořezávat uschlé a napadené větve.

Pozor dávejte na trávník – nevstupujte na něj, jestli je zmrzlý nebo naopak rozbředlý, poškodíte ho. Při delším oteplení se vám pažit, který jste na podzim zakládali nebo dosévali, může zdát přerostlý. Když nebude pršet, sněžit nebo mrznout, klidně ho posekejte.

Pokud není na zahradě sněhová peřina, využijte tento čas k odstraňování naváteho listí ze skalky a záhonů s trvalkami.
Autor: Soutěž Chaty a chalupy
Pokud není na zahradě sněhová peřina, využijte tento čas k odstraňování naváteho listí ze skalky a záhonů s trvalkami.
Fotogalerie
2 fotografie