Přestože se traduje, že ovocné stromy se řežou v zimě, je to pravda jen zčásti. V tomto období můžete řezat pouze jádroviny ( jabloně, hrušně, mišpule, kdoule, jeřáb). Pracujte však do maximální teploty -5 °C.

Pořiďte si správné nářadí

Nejdříve stromy a keře více pozorujte a naučte se například rozlišovat plodné a listové pupeny, abyste při řezu mohli odhadnout úrodu pro následující rok. Důležitou roli hrají i prostor a způsob pěstování. A co potřebujete kromě znalostí? Správné a ostré nářadí, které nepoškodí stromy, a také se s ním méně nadřete. Obstarejte si:

Pro prořez různých větví se hodí různé nářadí.
Autor: Časopis Blesk Hobby - Miroslava Paclová

  • dvoubřité zahradnické nůžky (4) s pouzdrem (5)
  • prořezávací pilky zvané samurajky (2)
  • pilky s otočným listem (3),
  • pákové nůžky (6)
  • houseník (1), který se používá na dostřihávání větví ve větších výškách
  • pro výjimečné případy se hodí motorová pila.

Méně znamená více

Zásadní význam hraje vztah mezi růstem kořenů a nadzemní částí, který souvisí s působením rostlinných hormonů. Po zkrácení nadzemní část rostlina omezuje růst kořenů a podporuje růst nadzemní části, aby dosáhla správného poměru mezi kořeny a korunou. Nezapomeňte, že méně je více: výsledkem nadměrného zkrácení často bývá přehnaný růst! Strom by měl mít vyrovnaný poměr částí umožňujících růst (tedy listů a větví) a částí důležitých pro plodnost (což jsou květy a plody) a bude mít úrodu, pokud je řez přiměřený.

Příště: S čím začít ještě v lednu?

NEPŘEHLÉDNĚTE: Mnoho dalších podrobných rad, jak prořezávat stromky, se dozvíte v novém seriálu „Škola řezu ovocných dřevin“ časopisu Blesk Hobby č. 1/2011, který je právě na novinových stáncích:

Blesk Hobby č. 1 - leden

Blesk Hobby č. 1 - leden

SPECIÁLNÍ DÁREK: Velký hobby horoskop pro rok 2011! Téma měsíce: Zima na horách Na návštěvě:…celý článek