Dobrá rada pro všechny: Nežádoucí větve u ovocných keřů odřezávejte u země – pahýly jsou zdrojem infekce. V tomto případě oceníte pilku s otočným listem.

U jádrovin odstraňujte suché větve

Stejně jako zlomené nebo jinak výrazně poškozené. Řezy přesahující průměr 5 cm ošetřete stromovým balzámem. Roztřepené plochy upravte zahradnickým nožem. Velké větve ořežte nejdřív výše, nad místem konečného řezu; zabráníte tak odtržení kůry nebo dokonce části kmene (použít lze i motorovou pilu). A potom dokončete řez ve správném místě.

Při špatném řezu zbyde řada nezahojených ran.
Autor: Petr Hanzl
Při špatném řezu zůstane řada nezahojených ran.

Můžete začít s řezem angreštů a rybízů

Vyřízněte hlavně nejstarší větve, jsou silné, tmavě zbarvené a většinou mají rozpraskanou kůru. Každý rok odstraňte třetinu těchto větví, zbytek ponechte.

Prořežte lísku

Je-li hustá, odřežte některé starší větve co nejníže u země, tím strom prosvětlíte a bude stále plodit. A aby na zahradě neutlačovala jiné dřeviny, odstraňte mladé výhony vyrůstající ze země příliš daleko od paty keře.

Příště: Základní techniky řezu

NEPŘEHLÉDNĚTE: Mnoho dalších podrobných rad, jak prořezávat stromky, se dozvíte v novém seriálu „Škola řezu ovocných dřevin“ časopisu Blesk Hobby č. 1/2011, který je právě na novinových stáncích.

Blesk Hobby č. 1 - leden

Blesk Hobby č. 1 - leden

SPECIÁLNÍ DÁREK: Velký hobby horoskop pro rok 2011! Téma měsíce: Zima na horách Na návštěvě:…celý článek