Než se do resuscitace trávníku pustíte, přesvědčte se nejprve, zda ještě není promáčený. Mohli byste mu svými šlápotami způsobit další úraz. Pokud je už oschlý, pusťte se do prvního záchranného kroku a začněte s „umělým dýcháním“.

Vertikutace umožní trávníku dýchat

Na malou plochu vám postačí vertikutační hrábě
Autor: Wolf Garten
Trávník pod peřinou sněhu sice odpočíval, ale teď se potřebuje nadechnout, aby z něj byl zase výstavní zelený koberec. Především je třeba z něj vyčesat zbytky staré trávy a plsť, kterou sněhová přikrývka navíc pořádně zhutnila.

K tomu se používají vertikutační hrábě nebo vertikutátory. Záleží na ploše, kterou budete ošetřovat. Na trávník v předzahrádce si vystačíte s hráběmi, větší plocha už ale potřebuje stroj. Vertikutátor je podobný sekačce, na rozdíl od ní má ale vertikálně uložené nože.

Abyste po zimě měli trávník opět jako zelený koberec, je třeba ho "vyčesat" vertikutátorem. Teď v září je proto nejlepší čas.
Autor: Mountfield
Ty trávník nejen zbaví plsti, ale navíc přesekají trávní výběžky. Tím se podpoří tvorba nových výhonků a trávník se pěkně zahustí.

Až vertikutaci dokončíte, bude se vám možná trávník zdát ještě v horším stavu, než před zásahem. Ale nemusíte se bát. Takhle „podrbat“ přesně potřeboval a už za pár dní se vám odmění svěží zelení.

Čerstvé bylinky? Pěstujte je rovnou v kuchyni!

Čerstvé bylinky? Pěstujte je rovnou v kuchyni!

Není nad to, přidat do jídla čerstvé bylinky. Jenže o těch, které se dají koupit v obchodě, často nevíme zhola nic. Čím je velkopěstitelé ve sklenících…celý článek

Na sněžnou plíseň použijte fungicidy

Sněžná plíseň v trávníku
Autor: Lovela.cz
Velký problém nastane, pokud se vám na zahradě objevila tzv. sněžná plíseň. Ta vzniká, pokud byl trávník příliš dlouho pod sněhem a neměl tak přístup ke vzduchu. Plíseň se projevuje zažloutlými koly o průměru 20 – 30 cm. Za vlhka navíc najdete v trávě bílé lepivé podhoubí, připomínající pavučinu.

Sněžnou plíseň se pokuste zlikvidovat speciálními fungicidními spreji. Dodržte ale přesné dávkování, uvedené na obalu, jinak byste mohli dílo zkázy naopak dokonat. Pokud plíseň po několika dnech zmizí, máte vyhráno. Když ale zasáhla příliš velkou plochu, bude lepší raději hned zjara založit trávník nový.

Fotogalerie
5 fotografií