Nebojte se hlubokého řezu. Naroste vám sice méně, ale o to silnějších výhonů. Květů bude také míň, ale zato budou krásně veliké. Růžové keře a stromky se vám při správném řezu odmění hustou a voňavou korunou.

Čím začít?

846585:gallery:true:trueOdstraňte nejdříve všechny slabé, vymrzle nebo uschlé větve. Pokud chcete zatím menší keříky zvětšit, zkraťte silné letorosty z loňska přibližně na polovinu, odstraňte také tenké výhonky uvnitř keře.

Pokud máte naopak pro každý keř málo místa, musíte na jaře řezat o to hlouběji. Loňské výhony zkracujte na 3 – 6 oček, slabší raději více, než silnější. Stříhat byste měli mírně šikmo a asi půl centimetru nad vnějším očkem.

Trávník po zimě? Potřebuje umělé dýchání!

Trávník po zimě? Potřebuje umělé dýchání!

Trávník, který byl přes zimu dlouho pod sněhem, nevypadá zjara obvykle příliš vábně. Zažloutlá místa, stará tráva, prorůstající mech a často i sněžná…celý článek

Různé druhy vyžadují různý řez

846589:gallery:true:truePokud chcete u hybridů čajových růží dosáhnout hezkých dlouhých stonků, pak řežte co nejvíce, tedy na 2 – 4 očka. Floribundy je dobré krátit na 5 – 7 oček, polyantky asi na půlky výšky, tedy cca 40 cm.

Stromkové růže prořezáváte v zásad stejně, jako keříkové, musíte si ale hlídat vyvážený tvar řezu, abyste dosáhli rovnoměrné koruny. U převislých růží prosvětlete staré dřevo, dlouhé výhony zakraťte a postranní zastřihněte na krátké čípky se dvěma očky.

U pnoucích růží odstraňte výhony, starší ne 4 roky, a to úplně u země. U mladších výhonů (2 – 3 roky) zkraťte všechny postranní výhony na 2 – 4 očka, loňské pak hlouběji a přivažte je k opoře.

Zdroj: ČSZ, archiv