„Současné druhy mandarín zatím ještě venku na zahradě v našich podmínkách pěstovat nejde,“ říká zkušený pěstitel více než 70 druhů citrusů Josef Matějka. „Ale můžete si ji pořídit jako pokojovou rostlinu do bytu, zimní zahrady nebo do skleníku. Dnes již existují vyzkoušené odrůdy mandarín,n které takové pěstování umožňují bez větších problémů,“ dodává.

Proč mít doma mandarínu a ne třeba fíkus?

Odobrný poradce ing. Josef Matějka
Autor: pawpaw.cz
Pokud máte doma mandarinku, přenášíte si domů trochu atmosféry středomoří. Je to pěkný kompaktní stromek s menšími listy, který pěkně vypadá a současně také krásně kvete a plodí. Má čistě bílé květy, které se objevují většinou dvakrát ročně a na 14 dní vám intenzivně provoní byt. Stačí i pár květů, a již to rozhodně poznáte.

Co všichni známe jsou plody, které vybarvují do oranžova na rostlině mohou zralé vydržet více než 4 měsíce. To ze stromku

Byt provoní i květy, které mandarinka nasazuje 2x do roka.
Autor: pawpaw.cz
mandaríny dělá nádhernou a zajímavou dekoraci. A plody  se dají samozřejmě otrhat a sníst – jsou nejen mnohem chutnější, než ty kupované, ale také bez chemického ošetření.

Navíc mandarinka po celý rok do ovzduší vylučuje jako všechny citrusy silice, obohacující vzduch který dýcháte, a máte zajímavou pokojovou květinu, kterou nepěstuje každý. Důvodů, proč si mandarinku pořídit je tedy docela dost.

Čokoláda, po které se netloustne? Vyroste vám na stromě!

Čokoláda, po které se netloustne? Vyroste vám na stromě!

Jitrnicovník z Dařbujána a Pandrholy byl stromem žel opravdu jen pohádkovým. Ale čokoládovník? Ten skutečně existuje! A můžete ho pěstovat dokonce…celý článek

Jak rostlinu pěstovat?

Důležité je pěstovat správný druh mandarinky, říká náš odborný poradce  Josef Matějka::“Nejlepší pro pěstování je klementinka, která je v našich podmínkách nejodolnější. Navíc je z mandarín ta úplně nejsladší. Pokud máme správnou odrůdu, nepotřebuje se opylovat, je bezsemenná a plody se dobře loupají,“ doporučuje.

Mandarinky dozrávají postupně přibližně půl roku.
Autor: pawpaw.cz
Pak již stačí světlé stanoviště, které je nutné pro všechny tropické a subtropické rostliny a dostatečná péče,  jako je zalévání a občas přihnojení (abyste měli velké plody) a rostlina dobře prosperuje. V zimě jí nevadí  pokles až na 0 stupňů celsia, ale snáší i bytové teploty. Je jen dobré nemít ji přímo u topení, kde jí může vadit sálavé teplo.

V létě se dá mandarinka vynést i ven na terasu nebo balkón, kde vám pomůže vytvořit tu správnou kulisu a atmosféru. Venku může být umístěna od dubna (kdy již nejsou mrazy), až do října.

A jak je to s úrodou?
Zralé mandarinky můžete nechat na stromku. Příjemně provoní byt.
Autor: pawpaw.cz

Mandarinky kvetou většinou dvakrát ročně a to na jaře a ke konci léta. Ideálně již z prvního kvetení se vytvoří plod,  které dozrávají asi po půl roce. Počet plodů je samozřejmě omezen velikostí rostliny. Obecně platí, že rostlina může mít jeden plod na 30 listů. Pokud je plodů více, rostlina se zbytečně vysiluje a plody jsou malé. Pokud je plodů, méně jsou větší a kvalitnější, proto se doporučuje v případě velké násady je protrhat.

Po dozrání plody získávají pěknou oranžovou barvu a v té době se již dají trhat a konzumovat. Plody také můžete ponechat na stromě, kde tvoří pěknou dekoraci a sklízet je postupně. Z plodů je možné využít nejen sladkou dužninu, ale i kůru, kterou můžete využít pro vaření, nebo například do čaje.

Kde rostlinu pořídit?

Pokud si pro ni nechceme jet přímo do zahraničí (ne ze všech destinací se smí navíc dovážet), máme v zásadě 3 možnosti:

Mandarinky, vypěstované doma, mají mnohem lepší chuť, navíc můžete využít i jejich aromatickou kůru.
Autor: pawpaw.cz
Sklízet a konzumovat můžete mandarinky ve chvíli, kdy budou mít oranžovou barvu.
Autor: pawpaw.cz
Dá se koupit v hypermarketu, ale takto pořízené rostliny pocházejí z ideálního prostředí skleníků, pravděpodobně zažily dlouhou cestu a péče v samém supermarketu také nebývá nejlepší. Takže přinejlepším si rostliny budou na vaše prostředí nějakou dobu zvykat. Také většinou nevíte, zda si kupujete vhodnou rostlinu do vašeho prostředí.

Sklízet a konzumovat můžete mandarinky ve chvíli, kdy budou mít oranžovou barvu.
Autor: pawpaw.cz
Další možností je si koupit malou rostlinu od zasilatelské služby, či u prodejce na nějaké zahradnické výstavě. Zde jsou rostliny ale většinou malé, budete tedy dlouho čekat na plody a nevýhody prvního způsobu pořízení se zde opakují.

Sklízet a konzumovat můžete mandarinky ve chvíli, kdy budou mít oranžovou barvu.
Autor: pawpaw.cz
Nejvýhodnější (i když ne nejjednodušší) je obrátit se na někoho, kdo o citrusech opravdu něco ví a dokáže vám při vašem nákupu odborně poradit. To může být například na výstavách citrusářů, u zkušených pěstitelů, kteří tyto rostliny také prodávají, nebo na internetu (např. na stránkách www.pawpaw.cz)

Odborný garant: ing. Josef Matějka