Pěstitelé požadují především druhy se silnou šťavnatou stěnou. Trendem posledních let jsou navíc odrůdy špičaté. Proto se také šlechtitelé (ing. Jiřina Teclová, firmy Semo Smržice, Seva Valtice a Moravoseed) snaží každoročně obohatit stávající sortiment o novinky.

Letos například jde o Cynthii F1 určenou zejména pro pěstování ve fóliovníku, v teplejších oblastech i na poli. Plody jsou převislé, se třemi komorami a špičatým zakončením.

Paprika - odrůda Artist
Autor: Ludmila Dušková
Beja F1 je výnosná hybridní odrůda s dlouhými trojúhelníkovitými plody, Artist představuje velmi ranou odrůdu sladkého beraního rohu, určenou pro studené rychlení i polní pěstování. Filip má plody s velmi silnou stěnou, délka je asi 20 cm, a díky měkké a slabé slupce ho lze i ve velkém množství konzumovat syrové. A Habanero potěší všechny, kteří milují extrémně pálivé papriky.

Zakládáme trávník: Jak na to, aby dělal parádu?

Zakládáme trávník: Jak na to, aby dělal parádu?

Pěkně hustý, svěže zelený koberec je ozdobou každé zahrady. Začátek dubna je ten nejlepší čas pro jeho založení. Že ten váš po zimě už moc parády nenadělá?…celý článek

Jak na to

Paprika - odrůda Habanero
Autor: Ludmila Dušková
Před výsevem lze osivo asi na 12 hodin namočit do vlažné vody. Tím získáte náskok, protože semínka začnou rychleji klíčit. Po vyjmutí z vody je vysušte, třeba v papírovém ubrousku, a hned vysejte do agroperlitu nebo výsevního substrátu. Výsevní misku nechte nad spodním teplem, papriky si potrpí na teplotu kolem 25 ˚C.

Nezapomeňte ale na pravidelné rosení, vyschnutí substrátu vede k úhynu klíčících semen. Předpěstovanou sadbu vysaďte do dobře vyhnojené a dezinfi kované půdy. Na záhony se vyplatí umístit černou netkanou textilii a do otvorů ve tvaru kříže jednotlivé rostliny zasadit ve sponu 80 x 40 cm, vždy po jedné.

Paprika - odrůda Filip
Autor: Ludmila Dušková
Děložní lístky by měly být těsně nad zemí. Během vegetace pravidelně zalévejte, větrejte a přihnojujte nejlépe každý týden Kristalonem nebo Wuxalem. Každý třetí týden pak zkvašeným slepičím trusem nebo ledkem vápenatým, vždy mimo stonek rostliny a do předem důkladně zalité půdy.

Pozor na mšice!

Při přemnožení dokážou velmi rychle zdecimovat celé rostliny a to ještě před nástupem do plodnosti. Vylučováním medovice se navíc na listech objeví čerň. Listy i plody jsou pak lepkavé, nevzhledné, často deformované. Co s tím? Proti mšicím hned zasáhněte buď chemickými přípravky, nebo okamžitým vysazením dravé vosičky Aphidius colemani.

Fotogalerie
3 fotografie