Baobab, to je krásně zapamatovatelný název stromu. Když se podíváte na fotografii stromu z afrických plání, užasnete nad monumentálně silným kmenem a rozložitými větvemi. Protože je příliš teplomilný, na našich zahrádkách ho nenajdete, ale nevadí – roste-li u vás jiný velký strom, můžete z něj „baobab“ udělat.

My jsme pro originální altánek zvolili starou jabloň. Vyberte si větší strom s hezkým větvením do všech stran a můžete se pustit do práce.

Jak na to krok za krokem:

Do kruhu okolo stromu položte 6 kusů ztraceného bednění
Autor: Martin Mag
< 1) Do kruhu okolo stromu položte 6 kusů ztraceného bednění na bok, a to tak daleko od sebe, jak dlouhé máte palety. Bednění bude tvořit podezdívku pro palety, které tak nenavlhnou.

Na bednění postupně rozložte 6 palet.
Autor: Martin Mag
> 2) Na bednění postupně rozložte 6 palet do tvaru šestiúhelníku. Dopředu jen na jedné z palet vyřízněte několik krycích prkének – vznikne budoucí vchod.

Všechny vzájemně propojte malými prkénky.
Autor: Martin Mag
< 3) Všechny vzájemně propojte malými prkénky (o délce 20 až 30 cm, ze zbytků palet) vždy ve třech místech, kde se palety k sobě dotýkají. Přibijte je hřebíky.

Z přebytečných palet vyndejte ještě 18 celých dlouhých prkének.
Autor: Martin Mag
> 4) Z přebytečných palet vyndejte ještě 18 celých dlouhých prkének na propojení palet. Začněte pracovat dole u země a prostřední špalíky dvou vedle sebe stojících palet horizontálně propojte prkénkem a přitlučte hřebíky o délce 5 cm.

Spojujte vždy dvě palety.
Autor: Martin Mag
< 5) Připravte si další palety a s pomocníkem je postupně stavte na tento první kruh. Hned spojujte vždy dvě palety a to vertikálně: od středu spodní palety ke středu vrchní palety prkénkem je přitlučte ke všem špalíkům, kterých se prkénko dotýká. Pak bude paleta samostatně držet a můžete přidávat další. Současně palety spojujte i horizontálně – opět špalíky, co jsou vedle sebe, spojujte malými prkénky na třech místech.

Rozložte 6 kmínků (my jsme použili akáty) do tvaru kostry stanu.
Autor: Martin Mag
> 6) Jako jste zevnitř propojovali prostřední špalíky palety dlouhými prkénky, tak nyní je propojte na horní řadě palet. Celý kruh z palet po spojení všech špalíků by měl být pevný a samonosný. Základ stavby máte hotový, začněte pracovat na střeše.

Rozložte 6 kmínků (my jsme použili akáty) do tvaru kostry stanu s vrcholkem ve středu mezi větvemi stromu. Tam je k sobě svažte pevným drátem. U palet je pevně zaklíněné přibijte 10 cm dlouhými hřeby.

Pak na kostru střechy postupně přitlučte alespoň 20 prkének.
Autor: Martin Mag
< 7) Pak na kostru střechy postupně přitlučte alespoň 20 prkének nařezaných ze zbytků palet ( jak se střecha zužuje, tak stále menšími). Prkénka poslouží jako podklad pro přibití lepenky.

Na střechu zvolte kryt z asfaltové lepenky, kterou nařežte do trojúhelníkových tvarů.
Autor: Martin Mag
> 8) Na střechu zvolte kryt z asfaltové lepenky, kterou nařežte do trojúhelníkových tvarů. Přibíjejte ji malými lepenkovými hřebíky s velkou hlavou (nebo použijte kanadské šindele, kterými pokryjete celou střechu tak, aby trochu přesahovaly přes palety – do stavby by nemělo zatékat). Hotový baobab natřete barvou impregnující proti vodě a teď už stačí přinést si dovnitř skládací stůl a židle.

Fotogalerie
9 fotografií