Růže potřebují slunné stanoviště s mírným prouděním vzduchu. Daří se jim od nížin až do podhůří, pro chladné kraje využijte plně mrazuvzdorné odrůdy.
Mají rády slunce, ale ne úpal, půdu hlinitopísčitou, lehce nakyslou (5,5 až 6,5 pH), ale rozhodně ne kyselou, dostatek vláhy, ale ne mokro, dostatek živin, ale ne čerstvý hnůj – trochu jako chytrá horákyně, že?

Nákup sazenic

938734:gallery:true:trueRůže se sázejí obvykle na jaře od března do května a na podzim od října do poloviny listopadu. Toto pravidlo platí hlavně pro prostokořenné sazenice. Teď v létě se dají vysazovat kontejnerové růže, takže se nebojte nákupu na některé výstavě, kde můžete rostliny vidět nakvetlé.
Při výsadbě v létě více dbejte na přiměřenou zálivku a ochranu před slunečním úpalem.

Výsadba

U kontejnerových růží stačí jen těsně před výsadbou celý kontejner ponořit na pár minut do kbelíku s vodou. Potom sazenici vyklepněte z kontejneru a vložte do předem připravené jámy. Pro kontejnerové sazenice by měla být 938758:gallery:true:truedvakrát tak široká a hluboká jako bal, pro prostokořenné nachystejte jámu alespoň 60 cm hlubokou, dostatečně širokou a myslete na vodu.

Chcete sázet více rostlin? Pak vycházejte z toho, že půda musí být dobře propustná a smíchaná s kompostem, případně s trochou uleženého nebo granulovaného hnoje. Sazenice umístěte tak hluboko, aby místo štěpování (odkud vyrůstají výhony) bylo asi 5 cm pod úrovní okolního terénu.

Při všech způsobech  prolijte substrát kolem čerstvě vysazené růže vodou a v prvních dnech ho udržujte vlhký, aby rostlina dobře zakořenila. Později stačí růžím během suchého léta zálivka zhruba třikrát týdně (nekropte na list).

Rady ibiškové královny: Se svými květinami mluvte!

Rady ibiškové královny: Se svými květinami mluvte!

Máte doma nebo v kanceláři ibišek, který vám chřadne a nekvete? Musíte s ním mluvit a hladit ho po dušičce! To alespoň radí jejich pěstitelka Marie…celý článek

Výživa a zazimování

Na počátku vegetace zapravte do půdy organo-minerální hnojivo s obsahem rohoviny. Růžím také prospívá kostní moučka a pravidelné doplňování kompostu. Uvítají i dobře uleželý nebo granulovaný hnůj. Za vegetace doplňujte základní živiny dusík, fosfor a draslík kapalným hnojivem na růže v dvoutýdenních intervalech. Co je praktické? Od počátku srpna nepoužívejte dusíkaté hnojivo, maximálně některé s vyšším obsahem draslíku; přehnojené růže snadno namrzají. A přestože se mnoho růží šlechtí jako mrazuvzdorné, před zimou raději kolem nich přihrňte zeminu do výšky asi 20 cm, v chladných oblastech ještě přidejte chvojí. Kmínky stromkových a spodní část keřů popínavých růží obalte prodyšnou netkanou textilií.

Řez je důležitý!

Největším oříškem pro začátečníky bývá řez, který se týká hlavně keřů na záhonech. Sadové nebo popínavé růže stačí upravit odstraněním starého dřeva a zakrácením příliš rozbujelých výhonů. Radikálním řezem je zmlazujte pouze tehdy, když málo kvetou a ztrácejí sílu. Pokud jste si však koupili záhonové a zakrslé růže, tak je řezem upravte každé jaro. Odstraňte všechny zmrzlé i suché výhony a zároveň i ty, které se kříží nebo vedou dovnitř keříku. Ostatní zkraťte na 3 až 5 oček. Šikmý řez ostrými nůžkami veďte těsně nad pupenem, který směřuje ven z keříku, aby nevyrůstaly větve dovnitř keře a nekřížily se.

NÁŠ TIP: Růže v bioobalech

Proč si koupit sazenice ve speciálním rašelinném bioobalu? Při výsadbě nedojde k poškození kořenů. Sazenice vyjměte z plastového kontejneru, a i s bioobalem, který se časem v zemině rozloží, je vysaďte do připravené jámy. Sazenice v bioobalu stojí zhruba 200 až 250 Kč.