Co byste měli vědět? Peckoviny hůře snášejí řez silných a starých větví. Pro nezbytné krácení nebo redukci silnější větve lze použít takzvaný Zahnův řez. Myslete na to, že peckoviny vyžadují dostatek světla v koruně; u přehoustlých korun výhony ve vnitřní části zasychají. Dobrá zpráva? Na rozdíl od jádrovin vytvářejí květní pupeny už na jednoletém dřevě, kde také v následujícím roce plodí.

Třešeň

Třešně není třeba pravidelně řezat
Autor: archiv redakce
Má-li vyvinutou korunu, není ji třeba pravidelně řezat. Myslete hlavně na řez větví, které zahušťují korunu, dříve než zesílí. Snažte se nezakracovat silné kosterní větve. Pokud je třeba některou větev zakrátit, musíte nechat na konci dostatečně silnou vodící větev – bez ní dochází k usychání pahýlů a strom by mohl prosychat až do kmene. Příliš vysoké plodné větve zkraťte v době sklizně (očešete je na zemi).

Višně
Autor: Zdeněk Kvíz
Višeň

Často plodí na převislých tenkých výhonech. Neřezané velmi rychle zahustí korunu a začnou ve vnitřních částech prosychat. Proto včas proberte výhony, hlavně ve spodní části koruny, přitom však ponechejte dostatek mladých přírůstků. Při pravidelném řezu, pokud neupravujete silné větve, udržíte strom dlouho v dobré kondici. Zanedbaný řez se projevuje prosycháním ve spodní části koruny, plodí vysoko a nekvalitní ovoce.

Na meruňce jsou naroubované dvě odrůdy - raná a pozdní.
Autor: Zdeněk Kvíz
Meruňka

Stromy s dobře zapěstovanou korunou nevyžadují pravidelný řez. Zaměřte se hlavně na usychající větve, které často způsobuje mrtvice meruněk, především v létě. Takové větve odstraňte už při prvních příznacích vadnutí ve větevním kroužku, aby se choroba nerozšiřovala do kmene, kdy může zahynout celý strom.

952755:gallery:true:trueBroskvoň

Dobře snáší řez a vyžaduje ho pravidelně. Dbejte na to, aby v koruně rostlo hojně mladých výhonů – poznáte je podle zelené barvy kůry, pak se můžete těšit na bohatou úrodu. Každoročním řezem kosterních větví zabráníte odumírání plodného obrostu ve spodní části koruny.

Broskvoně však vyžadují dostatek světla i uvnitř koruny. U osvědčené kotlovité koruny řezem, který lze provádět dvakrát během vegetace, zabráníte vytvoření terminálu. Na jaře se tedy věnujte základní úpravě koruny a jejímu prosvětlení. V době růstu plodů řezem redukujte množství ovoce, zvýšíte jeho kvalitu. Broskvoně vytvářejí už prvním rokem rozvětvené výhony, takže je můžete snadno zakracovat na postranní obrost.

952756:gallery:true:trueSlivoň

Má sklon hodně zahušťovat korunu. Četnost řezu závisí na odrůdě a stáří stromu; některé odrůdy je třeba řezat pravidelně, jiné jednou za 2 až 3 roky. U mladších stromů nenechte narůst příliš mnoho vertikálních větví v koruně. Odstraňte je na větevní kroužek nebo zakraťte na boční výhon, který se více sklání k zemi, a tím postupně rozšíříte korunu. U starších stromů s krátkými přírůstky odřežte jednotlivé kosterní větve, které rostou blízko u sebe, abyste zajistili lepší přístup světla pro vyzrávání plodů.

U tohoto typu koruny se odstraňuje terminál a vnitřní výhony
Autor: Petr Hanzl
KOTLOVITÁ KORUNA U BROSKVONÍ

U tohoto typu koruny se odstraňuje terminál a vnitřní výhony, kosterní výhony zakraťte na postranní. Tento řez umožní lepší přístup světla a vyzrávání i vybarvení plodů.

U starších slivoní a švestek odstraňujte zahušťující patra koruny
Autor: Petr Hanzl
ŘEZ SLIVONÍ

U starších slivoní a švestek odstraňujte zahušťující patra koruny a suché větve (není třeba provádět detailní řez). Na obrázcích vidíte strom před a po řezu.

V 1. roce odstraňte část silnější větve
Autor: Petr Hanzl
ZAHNŮV ŘEZ

V 1. roce odstraňte část silnější větve, například třešně, tak, aby na stromě zůstal živý (aktivní) čípek. Čím je větev silnější, tím delší čípek ponechejte. Během roku druhá větev zesílí, čípek se zeslabí, a v následujícím roce ho odstraníte.

 

Fotogalerie
6 fotografií