Pamatujte na to, že konstrukce pergoly musí být dostatečně nosná, aby udržela zelený porost i odolala výkyvům počasí. Pokud ji zastřešíte, máte jistotu letního posezení, i když sprchne, také konstrukce nebude vystavená přímému dešti.

Co budete potřebovat:

Materiál:

■ 8 hranolů na stojiny 10 x 10 x 250 cm (6872 Kč) ■ 7 lamelových mříží 90 x 150 cm (4466 Kč) ■ 8 prken na příčníky 10 x 2 x 270 cm (792 Kč) ■ 6 střešních latí 6 x 4 x 510 cm (792 K) ■ 8 kovových zatloukacích patek s pouzdrem pro uchycení hranolů (1512 Kč) ■ 24 vratových šroubů (360 Kč) ■ balení nerezových vrutů - asi 250 kusů (507 Kč) ■ polykarbonátová deska na zastřešení 270 x 510 cm (3 380 Kč)

Celkem se vejdete do 18 681 Kč

Nářadí:

■ dřevěnou paličku a kovovou palici ■ kleště a kladivo ■ úhelník a tužku ■ skládací metr a 4 kolíky ■ vodováhu a provázek ■ vrtačku, přímočarou a kotoučovou pilu ■ elektrický hoblík, ruční hoblík a smirkový papír ■ pásovou brusku ■ čepovací pilku ■ sadu plochých klíčů a vrtáků na dřevo ■ štětec

Aby dřevo vydrželo

Bezbarvý silnovrstvý venkovní lak s UV filtrem chrání dřevěné prvky
Autor: Archiv firem
Bezbarvý silnovrstvý venkovní lak s UV fi ltrem chrání dřevěné prvky před zašpiněním i ultrafialovým zářením a zabraňuje jeho žloutnutí pod nátěrem, navíc odpuzuje vodu. Vydatnost je 5 až 9 m²/kg na 1 vrstvu podle savosti podkladu (0,7 kg za 249 Kč, hobby markety).

K ošetření dřeva proti dřevokaznému hmyzu zkuste Lignofit I-Profi koncentrát, vhodný na větší dřevěné plochy, kromě pergol například na střešní podbití, krovy nebo altány. Vydrží 10 let, ředí se v poměru 1 : 4 (bezbarvý: 0,5 kg za 203 Kč, zelený: 1 kg za 407 Kč, hobby prodejny).

Jak na to v 10 krocích:

Pomocí provázku a čtyř kolíků si vytyčte půdorys
Autor: bauMax
1) Pomocí provázku a čtyř kolíků si vytyčte půdorys, kolíky zatlučte do země paličkou. Provázkem je spojte a omotejte tak, aby se neprověšoval.

Do rohů natlučte kovovou palicí patky na stojiny pergoly
Autor: bauMax
2) Do rohů natlučte kovovou palicí patky na stojiny pergoly. Pokud je půda tvrdá, potřebný otvor si předvrtejte. Patky obsypte hlínou a kameny, případně je můžete i zabetonovat. Při zatloukání vodováhou kontrolujte kolmost a vzájemné výšky patek.

Všechny stojiny pilou zkraťte na potřebnou délku
Autor: bauMax
3) Všechny stojiny pilou zkraťte na potřebnou délku. Budete-li mít zkosenou střechu, musíte jeden konec stojiny seříznout pod úhlem sklonu. V našem případě počítáme s plochou střechou.

Do pouzder patek zasuňte zkrácené hranoly stojin
Autor: bauMax
4) Do pouzder patek zasuňte zkrácené hranoly stojin. Skrz otvory patek hranoly provrtejte co nejkolměji k ose, abyste se bez problémů dostali protilehlým otvorem v patce.

Hranoly připevněte do patek vratovými šrouby
Autor: bauMax
5) Hranoly připevněte do patek vratovými šrouby, které nejdříve doklepněte kladivem. Z druhé strany je opatřete podložkou a matkou, plochým klíčem je pevně dotáhněte.

Svěrkou přichyťte první lamelovou mříž ke stojině
Autor: bauMax
6) Svěrkou přichyťte první lamelovou mříž ke stojině a dlouhými vruty ho připevněte. Měl by být ve výšce 10 až 15 cm nad zemí, aby nevlhnul a dala se pod ním sekat tráva. Další mříže pak vyrovnávejte pomocí vodováhy podle prvního.

Protilehlé stojiny spojte nahoře příčníky
Autor: bauMax
7) Protilehlé stojiny spojte nahoře příčníky, z každé strany by měl příčník přesahovat stojinu o 20 cm. O tloušťku střešních latí, které budou tvořit rošt pod zastřešení, je spusťte níž. Jako šablona vám postačí odřezek střešní latě.

Svěrkou upevněte příčníky ve správné výšce
Autor: bauMax
8) Svěrkou upevněte příčníky ve správné výšce, malým vrtáčkem vytvořte otvory pro vruty a dvěma dlouhými vruty s křížovou hlavou pak příčníky připevněte – vždy jeden z každé strany stojiny.

Na příčníky přišroubujte v odstupech 60 cm střešní latě
Autor: bauMax
9) Na příčníky přišroubujte v odstupech 60 cm střešní latě – tím se celá konstrukce prováže a spojí. Budou-li střešní latě kratší, než je celá pergola, připevňujte je střídavě na vazbu.

Na střechu použijte komůrkový polykarbonát
Autor: bauMax
10) Na střechu použijte komůrkový polykarbonát. Pokud musíte desku řezat, postačí ostrá čepovací pilka. Desku přichyťte nerezovými vruty s podložkami.
Fotogalerie
14 fotografií