Pokud koupíte rajčata v obchodě, chutnají většinou málo „rajčatově“. To je dáno tím, že se jejich pěstitelé specializují jen na pár odrůd, jejichž plody dozrávají současně a vydrží dlouhou přepravu. „V podstatě jde o odrůdy, jejichž plody nikdy plně nedozrají, tzv. long shelf life rajčata,“ vysvětluje Stanislav Hecht. Proto také ta, které sklidíte na záhonu, přece jen jako rajčata chutnají.

Sklizeň vrcholí, co s plísní?

Pokud pěstujete rajčata „pod širákem“, tedy bez zakrytí, mohlo se vám po deštivém červenci stát, že rostliny napadla plíseň bramborová. Ta dokáže porost během pár dní porost úplně zdecimovat. Dá se s tím ještě něco dělat?

„Pokud jste zanedbali preventivní opatření již od června (vzdušný porost, preventivní postřiky po deštích, atd.), nyní již není mnoho co učinit. Můžete ještě zkusit aplikovat moderní přípravky s krátkou ochranou lhůtou, na trhu jsou takové, které ji mají třeba jen 3denní,“ radí odborník.

Rajčata bez listí? Budou i bez chuti!

Plody rajčat potřebují, abyste část listů na rostlině ponechali. Jen tak budou mít výraznou chuť.
Autor: pawpaw.cz
Nejčastější chybou, kterou pěstitelé dělají, je to, že rostlinu prakticky úplně odlistí. Plody sice „nabudou“ a rychleji dozrají, ale pozor: „Listy fotosyntézou vytvářejí všechny látky, které pak najdete v plodech. Takže nejsou-li listy, jsou rajčata vlastně jen vodnaté koule bez výrazné chuti,“ upozorňuje Hecht.

I v době, kdy rajčata zrají, samozřejmě stále odstraňujte suché listy a hlavně nahnilá rajčata. Důležité je udržovat záhon bez plevelů. „, Rostliny zakracujte ve výšce cca 1,5-2 metry (podle velikosti), aby stihly dozrát i poslední plody a odstraňujte také spodní listy vždy po sklizený vijan,“ doporučuje

Nejlepší odrůdy sice málo plodí, ale stojí to za to!

Odrůd rajčat je nepočítaně, čeští prodejci je ale zatím téměř nenabízejí
Autor: pawpaw.cz
Že jste po půl roce pěstitelského snažení zklamaní nepříliš valnou chutí vašich rajčat? „Je smutné, že až na pár výjimek u nás běžně nejsou k dispozici semena těch nejchutnějších odrůd,“ konstatuje Hecht.  Podle jeho soudu je to tím, že taková rajčata málo plodí a je tedy o ně malý zájem.  „Jenže obvykle mají takové odrůdy sice maximálně 6 rajčat, ale zato zase hodně velikých,“ podotýká.

Z vlastní zkušenosti přitom ví, že právě takové odrůdy mají špičkovou chuť.

Toto je odrůda Zelená zebra. Vypadá nezrale, ale nenechte se mýlit, chutná skvěle!
Autor: pawpaw.cz
„Dnes jsou třeba v Itálii velmi populární zelená rajčata. Jsou i ve zralosti zelená s jen lehkým nádechem třeba do žluté. Ta jsou mimochodem jedna z nejchutnějších, stejně jako rajčata „tygrovaná“ Ta mají pruhy více barev či odstínů. A masitá rajčata, ta jsou chuťové přímo excelentní. Rajčata svým pestrým množstvím druhů přímo vybízejí k experimentování,“ vysvětluje se s příslibem, že nám před novu sezónou poradí, jak na to. Zatím nabízí snímky nejrůznějších odrůd ze své vlastní sbírky:

Fotogalerie
10 fotografií