Zahradu Marie Rottrové jsme poprvé navštívili před pěti lety a tehdy u bazénu stály dvě vzrostlé palmy. Bohužel ale nepřežily svou druhou zimu, a tak místo jedné z nich získala převislá moruše.

1004734:gallery:true:trueNově sem přibyly růže, které miluje zpěvaččin partner Milan Říha. A když navíc letos německá růžařská firma po Marii pojmenovala jednu vyšlechtěnou novinku, nebylo co řešit.

„Na předzahrádce mám růži Flamingo, tak se jmenovala moje kapela, a hned vedle jsme vysadili růži Marie Rottrová. Je to zvláštní pocit, když po vás pojmenují rostlinu a navíc tak krásnou. Kdysi jsem v duetu s Pavlem Bobkem zpívala, že po růži mám jméno. A teď je to naopak,“ směje se.  Kromě nich ještě ozdobí plot popínavá odrůda Golden Gate.

Rostliny, stěhujte se

Základ její zahrady vznikal před 14 lety. Zpěvačka si nakreslila, jak by se jí líbila, a zahradní architektka doladila její představu. Aby se pozemek o rozměrech 15 x 45 m opticky zkrátil, vzadu se vybudovala užitková část, uprostřed trávník a bazén a vše lemují květiny, keře a stromy.

Pořád se tu však něco mění, přibyl například šeřík, který kvete třikrát ročně.A co ubylo? „Meruňka. Když jsme vloni byli na dovolené, pod tíhou plodů se zlámaly větve a museli jsme ji dát pryč.“ K další proměně přispěly přírodní zákonitosti – stromy už mají pěkných pár metrů. Stínily hlavně bylinkám, které proto Marie přesadila blíž k domu.

Předzahrádku zdobí mnoho keřů, popředí je trvalka se zvláštním jménem – líčidlo.
Autor: Michaela Feuereislová

„Mám tak po ruce rozmarýn, tymián, majoránku, šalvěj nebo pažitku. A také k nám přišly, ani nevím jak, lesní jahody, ale neuvěřitelně se zapojily a je příjemné utrhnout si pár plodů, stejně jako třeba rybízu.“

Partnerská výpomoc

Během povídání se zastavujeme u fialových květů klematisu, které se zapletly do listnatého stromu. „Když jsem to viděla poprvé, musela jsem se smát a volala jsem na Milana, že nám kvete zlatý jilm,“ usmívá se.

Pokračujeme přes trávník a dozvídáme se, že o zahradu se s partnerem starají rukou nerozdílnou, jak je čas, sekání trávy ale zpěvačku baví. A protože Milan vystudoval vysokou školu zemědělskou, má odborníka vlastně doma.

Co se (ne)osvědčilo

Trendy zahradní architektury se stále vyvíjejí a tak nás zajímalo, co by tu Marie udělala jinak, kdyby zahradu zakládala dnes? „V posledních letech moc nevyužíváme bazén. Místo něj by se mi líbilo koupací jezírko a umístila bych ho dál do zahrady, stejně jako posezení, které máme u domu. To víte, před těmi čtrnácti lety bazény v Čechách pomalu začínaly a o koupacích jezírkách nebyla řeč,“ říká.

Luxusní bazén Marie spolu s partnerem moc nevyužívají, raději by si místo něho pořídili koupací jezírko
Autor: Michaela Feureislová

„Aktuálnější pro nás ovšem bude řešit, co s himálajským cedrem. Je moc vysoký, navíc ve střední části prosychá. Nejsem si jistá ani černou borovicí, příliš se rozrostla a už pomalu míří k sousedům,“ ukazuje.

A co se jí naopak osvědčilo? Pochvaluje si vzrostlé stromy, které zahradu oddělují od sousedních, i když dodává, že lepší je si před jejich výsadbou zjistit, jak moc se můžou rozrůst. „Jako plus dnes beru, že jsem zmenšila plochu pro trávník tím, že ho lemuje výsadba stromů, keřů a květin. Nemusíme tolik sekat trávník a pořád se máme na co dívat,“ pochvaluje si.

Fotogalerie
6 fotografií