Nejen čejkovičtí vinaři si letos mnou radostí ruce. Úroda je totiž ve většině vinic lehce nadprůměrná co do množství hroznů. Jejich zrání navíc přálo počasí, takže z nich poteče výborné víno.

Než se však jiskřivý mok dostane do lahví a ke spotřebiteli, čeká vinaře spousta práce. Hrozny se sbírají většinou od časného rána.

Reportér Blesk.cz sbíral hrozny na vlastní kůži v Čejkovicích na Hodonínsku.
Autor: Ondřej Požár
„V posledních týdnech nám sluníčko přeje a počasí je teď na vinobraní ideální. Ale klidně by mohlo trochu napršet, aby se hrozny ještě trochu nalily,“ míní šéf čejkovického vinařského družstva Pavel Pastorek.

V Čejkovicích v těchto dnech sklízejí odrůdu Modrý Portugal. A s nůžkami a kbelíkem vyrazil do vinice i reportér Blesk.cz. „Denní norma sběrače hroznů při vinobraní jsou tři až čtyři metráky. Jeden kbelík plný hroznů přitom váží asi 10 kilogramů,“ počítá hlavní sommeliér Jakub Šamšula.

Sběračem vinné révy na vlastní kůži

Zkouším proto, jak rychle naplním modrými střapci oranžový kbelík. Při průměrné hmotnosti hroznů od 100 do 300 gramů a soustředěném stříhání to zabere asi devět minut.

Metrák Modrého Portugalu bych tedy nasbíral asi za půldruhé hodiny. Takže na splnění denní čtyřmetrákové normy bych potřeboval zhruba šest hodin. „Jsou však i takoví brigádníci, kteří se po pár minutách střihnou do prstu a mají po vinobraní!“ usmívá se čejkovický sommeliér.

Nasbírané hrozny se sypou do vany u lisovny
Autor: Ondřej Požár
Odměnou za práci ve vinici je pak pro sběrače burčák. Ten od „templářů“, vyrobený třeba z odrůdy Müller Thurgau nebo z muškátových odrůd, je vynikající. A není divu, vždyť cukernatost moštu přesahuje často i 20 stupňů normovaného moštoměru.

Čejkovičtí jsou druhými největšími zpracovateli hroznů

Ačkoliv hospodaří Templářské sklepy Čejkovice jen na 50 hektarech vlastních vinic, jsou druhým největším tuzemským zpracovatelem hroznů. Podle odhadu hlavního sommeliéra Jakuba Šamšuly letos v Čejkovicích zpracují asi 8 milionů kilogramů hroznů.

Ty totiž vykupují od drobných vinařů i větších vinařství z celé oblasti. Výkupní ceny se podle kvality a cukernatosti pohybují od 16 do 21 korun za kilogram hroznů.

Fotogalerie
9 fotografií