Nejprve si musíte ujasnit, jaké ovoce budete chtít pěstovat. Je dobré se poradit s odborníkem v ovocné školce, které stromky budou pro vaši zahradu nejvhodnější. Ne každá odrůda je vhodná pro místní klimatické podmínky.

Sázka na jistotu: Dřevina v kontejneru

Stromky můžete u prodejce koupit s holými kořeny, tedy prostokořenné, dobře si ale zkontrolujte, jestli nejsou poškozené, nemusely by se ujmout. Před zasazením kořeny zkraťte a namočte je až do výsadby do vody.

Další možností je koupit stromek v balu, kdy jsou kořeny s hlínou zabaleny do textilie. Pravděpodobnost, že se stromek ujme, je vyšší.

Sázkou na jistotu je koupit stromek v kontejneru. Je nejdražší, ale kořenový systém je chráněný před poškozením a vyschnutím. Jistota, že se takový stromek ujme, je téměř 100%

Jak stromek správně zasadit?

1) Nejdříve si vyberte správné místo, raději zvolte stanoviště alespoň 5 m od sousedního pozemku, předejdete pak později případným sporům se sousedem. Výhodnější je také poloha chráněna před nepřízní počasí a silným větrem.

Jáma by měla být minimálně 50 cm hluboká.
Autor: OBI
2) Před sázením prokypřete 2 m2 velkou plochu minimálně na hloubku rýče. Samotná jáma by měla být 1,5x větší než je průměr kořenového balu, s hloubkou alespoň 50 cm.

Stromky bez kořenového balu namočte před zasazením do vody.
Autor: OBI
3) Stromky, které nemají kořenový bal, namočte několik hodin před výsadbou do vody. Kontejnerované dřeviny s kořenovým balem předem důkladně zalijte.

Do země zatlučte palicí opěrný kůl.
Autor: OBI
4) Do země zatlučte palici opěrný kůl, ke kterému posléze přivážete vysazeny stromek na několik let. Úvazek pravidelně kontrolujte, aby během růstu nepoškozoval kmen.

Jako podklad dejte do jámy vrstvu vyzrálého kompostu.
Autor: OBI
5) Jako podklad do jamy nasypte vrstvu vyzrálého kompostu. Potom do ni dejte stromek a dbejte na to, aby místo očkovaní dřeviny bylo na šířku dlaně nad úrovni půdy.

Stromek přivažte ke kůlu smyčkou ve tvaru číslice 8.
Autor: OBI
6) Stromek narovnejte, kořeny zasypte směsi kompostu a zeminy, lehce ji přitlačte ke kořenům a zalijte vodu (. konve). Přihrňte zbytek zeminy a ke stromku nalijte 2 konve vody. Kmen přivažte k opěrnému kůlu, provázek nebo lýko by měly kopírovat tvar číslice 8.