Tento nápad není nový – už pár let fungují takzvané bylinkové vesnice v zahraničí. Najdete je také u našich jižních sousedů v Rakousku, například v alpské vesničce Irschen v Korutanech nebo v obci Neuruppersdorf, kde si můžete prohlédnout bylinkové záhony, ale i koupit si rostlinky domů, společně s dalšími přírodními produkty.

V České republice ovšem vznikl bylinkový obecní projekt vůbec poprvé. S jeho realizací se začalo na podzim loňského roku a letos v červnu se představil veřejnosti.

Jde to i bez chemie

Bylinky najdete v Mutišově opravdu všude
Autor: Archiv obce Mutišov
Vyslovíme-li přírodní zahrada, někteří z nás si představí prales, kde se neseče trávník, neudržují záhony a vše roste jako nekontrolovaná džungle. Stejnojmenný projekt vás ovšem přesvědčí, že tomu tak není.

O co vlastně jde? Společná aktivita českých a rakouských organizací Přírodní zahrady bez hranic odstartovala v roce 2009 a jejím cílem je vytvořit přirozené prostředí zahrad, ve kterých budou žít v souladu rostliny, zvířata i lidé. Na pozemcích musí být přírodní trávník s různými druhy rostlin, ovocná zahrada, živý plot z planých druhů keřů a nesmí se používat rašelina, lehce rozpustná

Bylinková kompozice
Autor: Archiv obce Mutišov
minerální hnojiva ani pesticidy. K zalévání poslouží dešťová voda.

Tuto akci uvedl do života zemský hejtman Wolfgang Sobotka ze spolkové země Dolní Rakousy ve spolupráci s organizací Die Umweltbertung a dalšími partnery. Financemi přispívá také Evropský fond pro regionální rozvoj EU v rámci programu příhraniční spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem.

Bylinková náves

A jak to v Mutišově funguje? Na všech opuštěných místech i veřejném prostranství, kde by se dala očekávat vysoká tráva a kopřivy, vás přivítají

O bylinkách se můžete dočíst i na informační tabuli
Autor: Archiv obce Mutišov
úhledné záhony plné bylinek (celkem jich tu roste zhruba 100 druhů), květiny, keře nebo nové stromky.

Pozadu nezůstávají ani zdejší obyvatelé (místních je 65). Také jejich předzahrádky, dvory a zahrady jsou plné květin, bylin, zeleniny a ovoce. A kdo nemá vlastní pozemek, stará se o kousek obecního jen tak pro radost.

Ostatně rádi vás tu také uvítají, prohlédnout i přivonět nebo ochutnat můžete známé i neznámé druhy bylinek; každá je označená informační tabulkou s trojjazyčným nápisem. V plánu ovšem mají i další věci, třeba bylinkový trh nebo slavnosti.

Fotogalerie
7 fotografií