„Je to trend tohoto roku, ale proč jim takovéto názvy dávají, neprozradili. Prý to nechají na spotřebitelích, aby nechali pracovat svou fantazii,“ řekla mluvčí olomouckého výstaviště Flora Zuzana Studená s tím, že zatímco jarní a letní etapa je zaměřena na květiny, poslední – podzimní část se věnuje výhradně ovoci a zelenině.

Vrcholem je degustace pálenek

Na 3,5 tisících metrech čtverečních představují své výpěstky tři stovky vystavovatelů. „Člověk tu na jedné straně obdivuje nádherná jablka, brambory či květáky tuzemských zemědělců, na druhé straně si pak musí položit otázku, proč na pultech obchodů je nahnilá zelenina a ovoce z Chile, Číny či bůhvíodkud,“ řekla návštěvnice výstavy Helena Bodešínská (49).

Součástí podzimní Flory je také potravinářský veletrh Olima, představující nejlepší potravinářské produkty regionu. K vrcholům akce pak patří největší česká degustační soutěž domácích ovocných pálenek Flora košt, jehož součástí bude série řízených degustací slivovic, hruškovic a meruňkovic.

Poslední „zelená“ výstava

Vstupné na výstavu je 100 korun. Důchodci a studenti zaplatí 80 korun, děti od 6 do 15 let 40 korun, žáci a studenti v doprovodu pedagoga v minimálním počtu deset osob 15 korun. Rodinné vstupní (2 + 4) je 210 korun.

Výstava trvá do neděle a je otevřena od 9 do 18, v neděli do 17 hodin. Je to poslední „zelená“ výstava ve starých pavilonech olomouckého výstaviště Flora, které po více než padesáti letech čeká na jaře příštího roku velká rekonstrukce.

Fotogalerie
9 fotografií

Dýňobraní vrcholí: 5 tipů a triků, co s úrodou

Dýňobraní vrcholí: 5 tipů a triků, co s úrodou

Konec září a říjen je čas, kdy vrcholí sklizeň dýní. Letošní vlhké léto a slunný podzim jim prospívá a tak se vám možná této zeleniny urodilo nečekaně…celý článek