Aztécký cukr (Lipia dulcis) je už na pohled zajímavá rostlina. Pokud ji umístíte třeba v kuchyni do závěsného květináče, získáte netradiční dekoraci. Její větvičky s drobnými listy a jemnými bílými květy umí vytvořit až metrový převis.

Toto přírodní sladidlo pochází ze střední Ameriky a Karibiku, kde ho už před staletími mlsali domorodci místo cukroví. Ti ale znali i jeho léčivé účinky. Má silnou příchuť kafru, využívá se k léčení černého kašle, bronchitid i astmatických potíží.

Lipia je nenáročná, nesnáší jen zimu

Lipia je rostlina, která nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Koupit ji můžete ve specializovaných květinářstvích nebo

Aztécký cukr má drobné bílé kvítky
Autor: Blesk
prostřednictvím internetu, ke za sazenici zaplatíte kole 50 korun. Takzvaný aztécký cukr potřebuje spíše hlinito-písečnou půdu, vyhovuje mu slunečné stanoviště.

Je třeba ji jen pravidelně zalévat, zemina by se neměla nechat nikdy proschnout. Přes léto ji můžete dát na balkon, terasu nebo do zahrady, s příchodem zimy je ale odneste zpátky do bytu. Lipia není mrazuvzdorná, pokles teploty pod 8 st. Celsia obvykle nepřežije.

Jak aztécký cukr používat?

Lístky rostliny se používají především jako přírodní sladidlo. Protože neobsahuje žádné kalorie, můžou si jím bez obav osladit život nemocní s cukrovkou i ti, kdo drží redukční dietu. Do čajové konvice stačí vložit 3 – 5 ať čerstvých, nebo sušených listů. Přidává se i do salátů nebo jako náhrada sladidla v cukroví. Lístky ale můžete žvýkat i místo bonbónů bez obav, že byste začali přibírat na váze.

Pro ty, kteří aztécký cukr využívají jenom jako sladidlo a vadí jim kafrová příchuť, vyšlechtili zahradníci speciální odrůdu Lippia Dulcis Colada, která je bez kafru. Sladivost jí ale zůstala.

Fotogalerie
3 fotografie