Ze stejných důvodů tak činili už keltští kněží druidové. Jmelí měli za magickou rostlinu. Možná i proto, že roste vysoko v korunách stromů ho považovali za dar bohů. A tak ho řezali zlatými srpy - to je důvod, proč jmelí dodnes zlatíme.

Jmelí podle legend ochrání váš příbytek před zlými duchy i požáry
Autor: Blesk - Jiří Černohorský
Tuto mystickou rostlinu provází celá řada zajímavých legend a pověr. Víte třeba, že pod ním můžete před jinými od Štědrého dne až do Nového roku beztrestně líbat třeba manželku svého šéfa? Zamilovaným párům přinese štěstí a láska by jim měla vydržet nejméně do příštích vánoc. Štěstí přinese i tomu, koho jmelím obdarujete.

Další legenda už křesťanská praví, že jmelí bylo původně stromem. Z jeho větví vyřezal Josef kolébku Ježíši. Za 33 let strom porazili Římané a na kříži z něj Ježíše ukřižovali. Strom se natolik styděl za svůj úděl, že se rozpadl na malé keříky a dnes přináší jen dobro každému, kdo pod ním projde.

Jmelí léčí, ale může i zabít

Jmelí je poloparazitická rostlina, která roste v korunách listnatých i jehličnatých stromů, od nichž si bere živiny. Je zajímavé, že má rozdílné vlastnosti podle toho, na jakém druhu parazituje. Je to jedna z mála rostlin, jejíž plody uzrávají v zimě v období slunovratu. To je další důvod, proč ji druidové měli za kouzelnou.

Tajemné jmelí má spoustu léčivých účinků, o kterých věděli už Keltové i Germání
Autor: Blesk - Daniel Bozner
Tato víra keltských kněží má ale své reálné opodstatnění. Jmelí je totiž téměř univerzální léčivkou. Čaj z listů účinně léčí vysoký krevní tlak a cévní onemocnění. Od pradávna se používal odvar k léčbě epilepsie, ovlivňuje vylučování žluči a slinivku břišní. Farmaceutický průmysl používá jmelí k výrobě léků s protinádorovými účinky, v kosmetice se výtažky z něj využívají pro masti a emulze ke zklidnění kůže a omezení tvorby lupů.

Výčet léčivých vlastností jmelí je hodně dlouhý, je však ale třeba upozornit, že jeho plody v podobě nazelenalých až bílých bobulí jsou velmi jedovaté! Proto jmelí dávejte mimo dosah dětí a z když byste si vařili odvar, lepkavé plody pečlivě oberte. Nejjedovatější je podle odborníků jmelí, rostoucí na topolech.

Nechcete šplhat do korun stromů? Vypěstujte si jmelí na zahradě!

Jmelí si můžete vypěstovat i na zahradě - stačí, když lepivý obsah bobule vymáčknete na větev stromu
Autor: Blesk - Daniel Bozner
Pokud chcete jmelí využívat nejen jako dekoraci, ale také pro zmíněné léčivé vlastnosti, můžete si ho vypěstovat sami. Stačí vymáčknout obsah bobule na větev stromu (v zemi ani ve vodě se neuchytí!) a čekat. Zahradníci doporučují zvolit spíše okraje větví, popřípadě bujné výhony, tzv. vlky. Pokud budete pěstovat jmelí na listnatém stromě, dbejte na to, aby bobule pocházely také z listnáče pokud možno stejného druhu, jinak vám nevyroste.