Role průvodkyně se ujala slavná herečka Audrey Hepburnová a bylo to vůbec její poslední role před kamerou. Okouzlující dáma krátce po dotočení amerického televizního seriálu Zahrady světa, který získal cenu EMMY, podlehla rakovině.

Video
Video se připravuje ...

Role průvodkyně světem nejslavnějších růží se ujala herečka Audrey Hepburnová.  Česká televize

Audrey v království růží

Vůbec první oranžová růže Tropikána, kterou zná Evropa jako Superstar.
Autor: Česká televize
Růže. Snad žádná jiná květina v sobě neukrývá více krásy a smyslnosti. Růže je symbolem lásky a vášně, války i míru. Inspiruje milence, básníky, ale svoje místo si našla i v medicíně, gastronomii nebo kosmetickém průmyslu.

Divoké růže rostly na Zemi už před 40 miliony let, tedy dávno před člověkem. Starověcí Římané spojovali původ růže s bohyní lásky, zatímco ve středověku ji lidé s oblibou přidávali do zavařenin a léků. Skutečnou slávu ale přinesla růžím na počátku 19. století francouzská císařovna Josefína. „Její růžová zahrada byla tak moc obdivovaná, že i v době války s Británii mohly její vzácné květiny volně cestovat přes blokády,“  přibližuje tehdejší dobu Audrey Hepburnová.

Video
Video se připravuje ...

Herečka Audrey Hepbernová provází světem růží Česká televize

Od Paříže až po exotiku

Blue Moon - jednu z nejlepších modrých růžích vyšlechtil Matthias Tantau z Německa.
Autor: Česká televize
Slavná herečka se prochází mezi růžovými keři v rozáriu jižně od Paříže a s nadšením vypravuje kouzelné „růžové příběhy“. Třeba o galské růži a rodu Lancasterů, nebo o bourbonkách a noisetkách a vůni exotických krajů. Audrey vám toho ale o růžích prozradí v seriálu, který od neděle začíná vysílat Česká televize, daleko víc. Vezme vás do Boloňského lesíku na kraji Paříže, do Florencie, Nizozemí nebo na Britské ostrovy. Všude tam totiž rozdávají růže radost. Koneckonců, jak Audrey Hepburnová sama říká: „Máloco je přeci milejší, než plně rozvinutá růže, když otvírá své srdce.“

První díl dokumentárního cyklu Zahrady světa s Audrey Hepburnovou vysílá program ČT2 v neděli 8. ledna ve 13:50.

Fotogalerie
7 fotografií