Mučenky původně rostly v tropických pralesech Jižní Ameriky. Do Evropy tyto liány, které ve své domovině dosahují délky až 30 metrů,  poprvé přivezli misionáři v 17. století. Právě oni jim dali název.

Proč se jim říká mučenky?

Misionáři viděli v květech nástroje umučení Krista: Tři černé blizny znamenají hřeby, kterými byl Ježíš přibit na kříž. Deset okvětních lístků představuje 10 věrných apoštolů. Špičaté listy zase kopí. Pět prašníků znamená 5 ran Kristových. A konečně věnec barevných vláken značí trnovou korunu. Ostatně i latinský název je příznačný – Passiflora rovná se passio, tedy utrpení, flora zase květ.

Plody kterých se dají jíst?

Známo je více než 500 odrůd, ale několik má plody, které se mohou jíst. Mezi nejvýznamnější patří mučenka jedlá, známá jako maracuja.  vynikající  aromatickou  dužninou,  používá se do sirupů, čajů a cukrovinek.   Jedlé plody má ještě mučenka obří Pass Alata, mučenka Granadila  a také  ještě mučenka corulaea. Ostatní se pěstují jako okrasné kvůli květům.

Jak mučenky pěstovat?

Mučenky jsou tropické liány, které u nás můžete pěstovat v bytech nebo v zimních zahradách. Nejlépe jim vyhovuje těžká, jílovatá zemina ze zahrádky. V kupovaných substrátech mučenky sice dobře rostou, ale málo nakvétají. Přesazujte je každoročně do květináče vždy o 2–5 cm většího. Od jara do podzimu je nutno přihnojovat každých 14 dní kombinovaným hnojivem na muškáty.

Mučenka citrina jako jedná květe žlutě
Autor: Zahradnictví Kruh.cz

Mučenky jsou náročné na světlo, proto je dobré je v bytě umístit na světlé místo poblíž okna. Jsou to liánovité rostliny, proto musíme počítat s oporou, nebo je necháme volně pnout v bytě, nebo viset dolů ze skříněk.
Od podzimu by měla mít mučenka chladnější stanoviště, potřebuje místnost s teplotou kolem 13 až 16 st. Celsia. V přehřáté místnosti s ústředním topením ztratí všechny listy a může i zahynout. Pokud jí nemáte možnost zajistit chladné přezimování, můžete ji pěstovat jako jednoletou vždy na jaře ze semen.

Co je co ve světě mučenek

mučenka pletní
Autor: Zahradnictví Kruh.cz
Mučenka pletní – Passiflora incarnata. Pěstuje se zejména pro její léčivou sílu. Používají se listy v čerstvém stavu na kožní nemoci. Nejúčinněji působí na kožní plíseň. Čerstvé listy se rozmačkají a přiloží na postižené místo, kde necháme pár hodin působit. Léčbu opakujeme alespoň jeden týden, kdy bude výsledek již patrný.
Mučenka jedlá - plod
Autor: Zahradnictví Kruh.cz
Mučenka jedlá
- Passiflora edulis. Pěstuje se zejména pro velmi kvalitní plody, které poskytujílahodnou šťávu. Slupka plodů je tuhá kožovitá, vnitřek je vyplněn žluto-oranžovo rosolovitou hmotou. Plody v plné zralosti samy opadávají. Zralé čerstvé plody se mohou konzumovat s cukrem, nebo se zpracovávají na šťávu, která obsahuje vitamín C.
mučenka obří Passiflora alata - květ
Autor: Zahradnictví Kruh.cz
Mučenka obří
– Passiflora Alata. Pochází z tropické Ameriky, používá se i jako stínící rostlina. Její květy jsou nádherné, pestrobarevné až 15 cm v průměru velké, příjemně voní. Plody jsou vejčité až 0,5 kg těžké.
Mučenka corulea
Autor: Zahradnictví Kruh.cz
Mučenka Corulea
– Passiflora Coerulea. Je ozdobná velkým množstvím příjemně vonných modrobílých květů, které mají v průměru 8 až 10 cm. Listy jsou tmavozelené, pětidílné, hluboce vykrajované. Na podzim můžete rostlinu hluboce seříznout, a omezit zálivku. Na jaře po přesazení obráží.
Mučenka Violacea – Passiflora Violacea. Patří k nejkrásnějším mučenkám, vykvete množstvím růžovofialovýchpřekrásných květů.
Mučenka citrina jako jedná květe žlutě
Autor: Zahradnictví Kruh.cz
Lze pěstovat i v závěsných květináčích. Dobře snášíslunné místo, v létě například i venku.
Mučenka citrina – Passiflora Citrina. Jediná žlutě kvetoucí mučenka. Je to druh, který roste pomaleji než ostatní, proto je velice vhodné její výhony stáčet do kruhu.

Foto a odborná spolupráce: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

Fotogalerie
14 fotografií