K těm nejodvážnějším reformátorům patřila i Britka Gertrud Jekyllová, která byla „skutečnou dámou květinových zahrad“. Nepotrpěla si na zbytečnosti a v první řadě dbala na to, aby měla zahrada přirozený vzhled. Dokázala inspirovat nejenom řadu svých současníků, ale spoustu jejích myšlenek najdeme i v moderních příručkách zahradního designu.

Impresionista Monet zrušil všechna zavedená pravidla

Ovšem i ty nejdivočejší představy Gertrud Jekyllové dokázal překonat impresionistický malíř Claude Monet. „A přitom svůj pozdější domov, domek s růžovou štukovou omítkou, poprvé uviděl, když se vracel vlakem do Paříže,“ vzpomíná Audrey Hepburnová mezi záhony divoce rostoucích květin v Monetově zahradě ve francouzském Giverny. „Ale už z té dálky vnímal krásu tohoto místa a nakonec právě tady strávil dalších téměř čtyřicet let svého života,“ dodává Audrey.
Všechny svoje záhony navrhl úplně sám a nebál se porušovat zavedená pravidla. Kombinoval různé barvy a zároveň pěstoval i takové rostliny, o kterých by jiní tehdy řekli, že jsou plevel. Monetova zahrada byla jednoduše svobodná. Monet v ní na různých místech maloval až na osmi plátnech současně, jen aby zachytil i tu

Video
Video se připravuje ...

Projděte se zahradou Clode Moneta s Audry Hepburnovou Česká televize

sebemenší prchlivou hříčku světla. „A i když vášnivě miloval cestování, jednoho dne se zastavil a pořádně si svou zahradu prohlédl. Nakonec mu došlo, že všechno, co kdy chtěl vidět, má vlastně doma. Jeho zahrada byla živoucí ateliér,“ uzavírá svoje vypravování Audrey.
Zahradou Clode Moenta se můžete projít s Andrey Hepburnovou v pořadu Zahrady světa, který se vysílá v neděli 29. ledna ve 13:45 hod. na programu ČT2.
Fotogalerie
3 fotografie