„Konopí tlumí chronické bolesti, může pomoci onkologickým pacientům, pomáhá při roztroušené skleróze, léčbě anorexie nebo kožních onemocnění, jako je například lupénka,“ uvedl dnes v ČT 24 děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima. Ten je také předsedou expertního týmu odborníků, který změny zákona během tří měsíců připravil.

Nový zákon zřejmě projde bez problémů

Marihuana
Autor: shutterstock.com
Návrh, který předložili poslanci Pavel Bém (ODS), Radek John a Jiří Štětina (VV), Jiří Koskuba a Milena Emmerová (ČSSD), Jiří Skalický s Michalem Jankem (TOP 09) a Zuzka Rujbová (KSČM) zaštítila předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.
Nový zákon podporují všechny politické strany a poslanci jej tedy se vší pravděpodobností schválí. V platnost by měl vstoupit v druhé polovině letošního roku.

Chcete pěstovat konopí na zahrádce? Pořád vám hrozí kriminál!

Navrhovaný zákon ale nepředpokládá, že by legalizoval soukromé pěstování konopí, a to ani pro léčebné účely. Pokud ho na vaší zahradě policisté najdou, 1094250:gallery:true:truenadále vám hrozí trestní stíhání za výrobu a držení omamných látek.
O dovozcích a pěstitelích konopí rozhodne Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten vydá v dvoukolovém výběrovém řízení licence nejméně třem a nejvýše 10 subjektům. Bude také dohlížet na kvalitu konopí jako léčiva. Zda dojde ke stanovení maximálního obsahu THC (hlavní psychoaktivní látky v konopí) zatím není jasné. „Tím se bude SÚKL zabývat, až bude známo přesné znění zákona,“ uvedla jeho mluvčí Veronika Petláková.

Lékařský předpis bude výhradně elektronický

Lékaři budou předepisovat konopí výhradně prostřednictvím elektronických receptů. Vznikne tak databáze pacientů, kteří ho užívají. Podle předkladatelů by se tak mělo zamezit tomu, aby lidé předpisy zneužívali a nechávali si je napsat od více lékařů.
„Nejde o to nějak sledovat pacienty. Když u vás například policista najde větší množství konopí, než je obvyklé, pomůže vám databáze prokázat, že ho používáte k léčení,“ řekl v ČT24 Tomáš Zima.

Konopný rebel Dvořák: Do výběrového řízení nikdy nepůjdu!

Konopný farmář Dušan Dvořák byl nedávno odsouzen na 30 měsíců, přesto odmítá přihlásit se do výběrového řízení a případně legalizovat svou konopnou farmu.
Autor: Jaroslav Volný
Jeden z nejznámějších propagátorů pěstování konopí jako léku Dušan Dvořák loni dostal 30 měsíční podmíněný trest za to, že na své farmě pěstoval stovky rostlin canabis, které podle svého tvrzení zpracovával na léky.
Iniciativu zákonodárců ale rezolutně odmítá. „Je to celé podvod na občanech, poslanci jenom chtějí chránit zisky velkých firem,“ tvrdí. „Všichni jsme svéprávní lidé. A kriminalizovat babičku za to, že si konopí, které bude určitě kvalitnější než to v lékárně, vypěstuje sama na zahrádce, je nestoudné,“ dodává.
Šanci, že by mohl svou konopnou farmu na Prostějovsku účastí ve výběrovém řízení legalizovat, ale Dušan Dvořák odmítá: „Do něčeho takového se nikdy nepřihlásím,“ prohlašuje.