Anony jsou velmi blízkými příbuznými s pawpaw (muďoul, banán severu, asimina triloba). Vzájemná příbuznost je velmi blízká, dokonce jdou některé druhy vzájemně roubovat, což jen dokazuje to, že pawpaw je zvláštní hříčkou přírody, rostlina se spíše tropickými znaky v mírném pásu.

Ceněná delikatesa je občas k mání i u nás

Anony jsou ceněny jako jedno z nejdelikátnějších ovocí teplých krajů. Mají bílou barvu a chuťově jsou velmi jemné. V ČR se občas objevuje v nabídce obchodních řetězců. Nelze je než doporučit, jedná se o intenzivní zážitek. Je třeba ji konzumovat po změknutí a bez semen. Krémovitá konzistence dužiny, která se vyjídá třeba lžičkou, vybízí k přímému konzumu. Můžeme doporučit také šťávu z dužiny, kterou bez semen rozmixujete.

Čerimoja (annona cherimola) přes svůj tropický původ lépe prospívá v oblastech spíše subtropických, kde dochází k jistému ochlazení přes zimu a nám nejblíže ji tak můžeme nalézt např. ve Španělsku, v jižní Itálii/Sicílii či na Madeiře (odrůdy Fino de Jete, White, místní selekce) s plody až kilogramovými. „Čerimoja je chladuvzdorná, odolává i nízkým mrazíkům, ale raději to nezkoušejte,“ doporučuje Stanislav Hecht, sběratel tropických plodonosných rostlin.

Aby čerimoja nasadila na plody, musíte nejprve její květy opylit
Autor: pawpaw.cz

Ja čerimoju pěstovat?

Je možné ji s úspěchem pěstovat v bytech, kdy ale potřebuje alespoň částečné ochlazení přes zimu - postačuje pod 18-20°C), tak ve skleníku. Ideálně snáší letnění na chráněných místech. Jako u všech anon je vhodné umělé opylením úplně rozvitých květů, které mění své pohlaví (nejdříve jsou

Dužinu můžete vybírat lžičkou (pecky ale odstraňte!), nebo rozmixovat a připravit si skvělý džus
Autor: pawpaw.cz
samičí, posléze samčí) Pyl přenášejte na bliznu nově rozvitých květů. Vlastní opylení je jednoduché a vesměs úspěšné.

Lidmi stvořený hybrid s anonou šupinatou (annona squamosa) zvaný atemoya kombinuje vynikající vlastnosti obou rodičů a je také velmi vhodná pro pěstování u nás. Oba uvedené druhy v ČR dobře prospívají a plodí vynikající, byť logicky menší plody. Roubované rostliny vhodných odrůd nabízí například www.pawpaw.cz.

Odborná spolupráce: Stanislav Hecht

Foto: www.pawpaw.cz

Fotogalerie
6 fotografií