Postačí vám k tomu jedno odpoledne a šikovné ruce. Než se dáte do práce, budete ale ještě potřebovat pár věcí, které nakoupíte v kterémkoliv hobbymarketu. Pak už se můžete pustit do díla a začít třeba trvalkovým záhonem. Jak na to krok za krokem vám v našem fotonávodu poradí odborník Otto Bezděk z OBI Olomouc.

Co budete potřebovat:

✔ hrábě ✔ zahradnické nůžky, nůž ✔ rýč ✔ kolíky a provázek ✔ zahradnické rukavice ✔ zahradní substrát ✔ mulčovací kůru ✔ netkanou textilii a kolíky ✔ sazenice rostlin ✔zahradní dekorace (solární osvětlení, keramika, oblázky)

Jaké vybrat trvalky?

Trvalky, které jsou vhodné do záhonu
Autor: OBI

Trvalky, které jsou vhodné do záhonu
Autor: OBI

 Jak na to krok za krokem

1) Pokud váš záhon vypadá jako ten na našem snímku, je nejvyšší čas pustit se do práce. V březnu je nejvhodnější doba na úplnou rekonstrukci.
Autor: OBI
1) Pokud váš záhon vypadá jako ten na našem snímku, je nejvyšší čas pustit se do práce. V březnu je nejvhodnější čas na úplnou rekonstrukci.

2) Nejdříve důkladně vyhrabte spadané listí, zbytky uschlých rostlin a mulčovací kůry a odkryjte základy záhonu.

3) Ze záhonu odstraňte původní netkanou textilii. Pokud nechcete přesazovat vzrostlé keře a větší rostliny, opatrně textilii rozřízněte, abyste neporušili větve a kořeny.

4) Udusanou zeminu zryjte do hloubky 20 až 30 cm, vyplejte a odstraňte i zbytky starých kořenů.

5) Zeminu prokypřete, větší ztvrdlé kusy rozbijte, odstraňte případné kamení, přidejte nový substrát nebo kompost a záhon pořádně uhrabte do roviny.
Autor: OBI
5) Zeminu prokypřete, větší ztvrdlé kusy rozbijte, odstraňte případné kamení, přidejte nový substrát nebo kompost a záhon pořádně uhrabte do roviny.

6) Na uhrabaný záhon položte novou netkanou textilii, rovnoměrně ji rozestřete, aby nevznikly záhyby.

7) Pokud jste na záhonu ponechali některé starší rostliny, musíte pro ně v textilii vystřihnout potřebný otvor. Další otvory udělejte při výsadbě nových rostlin.

8) Textilii rozstřihněte do kříže a přetáhněte kolem každé rostliny. Okraje fólie přichyťte speciálními kolíky do země a textilii zasypte zhruba 10 cm silnou vrstvou mulčovací kůry.

Rada odborníka: Jak správně vybrat fólii?

Jak založit trvalkový záhon vám radil odborník Otto Bezděk
Autor: OBI
Hobby prodejny nabízejí velké množství různých netkaných textilií. Jakou budete potřebovat na záhon? „Nejlépe se hodí černá, která propouští vodu, podporuje růst kořenového systému, má vyšší výhřevnost a je UV stabilizovaná, takže nepustí na záhon světlo a zabraňuje klíčivosti plevelných rostlin,“ radí Otto Bezděk z OBI Olomouc. „Nejvhodnější je silnější materiál s gramáží 50 g/m², dodává.“

FOTONÁVOD:

Fotogalerie
11 fotografií