Pro založení kvalitního trávníku je třeba, aby na zahradě byla alespoň 15 cm vysoká vrstva zeminy. Půdu je třeba důkladně přerýt a vyčistit od všech kamenů, plevele či zbytků kořenů a nechat ji pár dní uležet. Následně plochu zahradním válcem urovnejte a uhlaďte. Pro dosažení nejlepších výsledků je vhodné týden před výsevem do půdy zapracovat hnojivo pro zakládání trávníků.

Jaké zvolit osivo?

Než se vydáte nakoupit osivo, musíte si nejdřív ujasnit, jakou funkci bude na vaší zahradě trávník plnit. Osiva můžete také kombinovat – na části pozemku můžete mít koberec jen pro potěchu, na místech, která budou hodně zatěžována, pak vysejete odolné odrůdy. Přinášíme přehled nejčastěji nabízených osiv:

Parková směs: Je určena spíše pro větší plochy, které nejsou často namáhány na stejných místech. Není odolná vůči sešlapávání a hodí se spíše do okrasné zahrady. Snese ale delší sucha a nemusí se tak často sekat.

855343:gallery:true:trueHřištní směs: Hodí se na místo, kde budete sportovat. Je totiž namíchaná z druhů, které jsou vysoce odolné proti sešlapávání. Počítejte ale s tím, že není příliš okrasná.

Golfová směs: Jde o trávník, který odolá i velké zátěži, dá se sekat hodně nakrátko a působí velmi reprezentativně. Počítejte ale s tím, že takový trávník bude v budoucnu časově náročný na údržbu.

Rekreační směs: Ta je pro běžný provoz na zahradě nejčastější volbou. Je namíchána tak, že plní nejen estetickou funkci, ale současně velmi dobře odolává zátěži.

Luční směs: Je vhodná na místa, která chcete mít pěkná, ale nemáte čas se o trávník příliš často starat. Tedy například v okolí chaty nebo chalupy. Je připravena z travních druhů, které vypadají pěkně, i když budete trávu sekat 2 – 3krát do roka.

FOTONÁVOD: Ja správně založit trávník krok za krokem

Fotogalerie
8 fotografií

Jak na to, aby trávník dělal parádu

travní směs "golf" je vhodná pro anglický trávník a hodně zatěžované plochy.
Autor: Mountfield.cz
Následnou zálivku přizpůsobte tomu, jaké právě panuje počasí. Pokud je sucho, pokračujte v jemném kropení trávníku, ideálně ráno i večer. S prvním sekáním počkejte, až stébla dorostou do výšky zhruba 6 až 8 cm a zkraťte je na polovinu. Další sekání a údržba záleží na tom, po jakém trávníku toužíte – pokud chcete, aby vaše zahrada vypadala jako golfové hřiště, jeho údržba bude samozřejmě složitější než vypěstování venkovského trávníku bez specifických požadavků.

Zdroj a foto: OBI.cz