Čím začít? Ze všeho nejdřív si je potřeba mít kam sednout. Třeba se šálkem dobré kávy. Při výběru zahradního nábytku se řídíme tím, jak velký prostor chceme odpočinkovému koutu vyhradit a kolik lidí v něm plánujeme usadit. Ideální je kombinace většího zahradního stolu a křesel, případně lavice. Na slunění a čtení jsou dobrou volbou lehátka. A aby nás to netlačilo, vyplatí se přibrat i polstrované potahy, které mohou být dokonce voděodolné.

Na co si sedneme?

Odpočívat můžete i na sastřešené houpačce
Autor: Archiv Blesk Hobby
Vybírat si v dnešní době zahradní nábytek je radost. Nabídka je skutečně pestrá, a to jak v materiálech, tak i v barvách a vzorech. Návrat na scénu slaví nábytek plastový, se kterým si designeři pohráli, a tak už není ani nebezpečný ani nevzhledný. Trvalkou na českých zahradách je nábytek ze dřeva.

Kromě obvyklé borovice nebo smrku se prosazují především exotické dřeviny, které lépe odolávají povětrnostním vlivům Oblíbený je teak – díky vysokému obsahu kaučuku a oleje je jedním z nejodolnějších dřev, skvěle vzdoruje střídání teplot i škůdcům. Velkým hitem poslední doby je hliník v kombinaci s trvanlivým umělým ratanem. Takový nábytek je lehký a má minimální požadavky na údržbu

Aby slunce netrápilo

Zahradní nábytek kovový
Autor: Ikea
Sluneční paprsky jsou sice velmi příjemné, ale občas i u nich platí, že všeho moc škodí. Jak se před nimi chránit? Velmi oblíbené jsou zahradní pergoly, které si můžete udělat svépomocí nebo je koupit jako stavebnici na míru své zahrady. Romantické duše potěší návrat sympatické prvorepublikové módy zahradních altánků. I ty se dají u některých výrobců koupit již připravené k sestavení.

Nejlevnější a nejrychlejší protisluneční obranou jsou zahradní slunečníky. Vybírat můžete mezi modely se středovou nebo boční nohou. Abyste si stín mohli dopřát všude tam, kde je to právě potřeba, volte modely, které je možné oboustranně naklánět až do 90° nebo otáčet o 360°.

Pro mlsné jazýčky

Pokud patříte mezi vyznavače křehkých grilovaných masíček, špízů nebo zeleniny, připravíte si je přímo pod širým nebem na grilech elektrických, plynových nebo na dřevěné uhlí.

Hody si můžete udělat i na zahradě
Autor: Archiv Blesk Hobby
Ty jsou historicky nejpopulárnější, ale stále více je nahrazují moderní grily plynové. Díky nim si kuchyň můžete přestěhovat na zahradu a nic vám nebude chybět.

Plamen lze pohodlně regulovat a poklop udržuje požadovanou teplotu, takže pokrm dokonale propečete. Vedle velké grilovací plochy mají i postranní ploténky na vaření nebo ohřev jídla. Zadní ohřev zajistí dopékání nebo ohřívání již hotových jídel

Zábava i za tmy

Zábavu si můžete dopřát i za tmy...
Autor: Archiv Blesk Hobby
Západem slunce život na zahradě nekončí. Stačí si šikovně posvítit venkovními svítidly a zábava může pokračovat. Zatímco elektrické osvětlení je vydatnější, solární kromě slunečních paprsků nepotřebují žádnou energii. Dobře posvítí na zámky u vchodů, chodníčky, cestičky nebo do koutku s oblíbenou rostlinou. V obou kategoriích je opravdu velký výběr tvarů a provedení podle toho, kam potřebujete vidět.

Fotogalerie
10 fotografií