Pro nás je jen běžným kořením v kuchyni, ale staří Římané mu připisovali moc ochránit je i jejich příbytky před neštěstím. To byl také důvod, proč vavřín nosil na hlavě i římský císař Tiberius – měl ho ochránit před blesky. Těch se prý bál natolik,  že se s věncem z bobkového listí ještě pro jistotu schovával za bouřky pod postel.

Jak vavřín pěstovat

Laurus nobilis Aurea (Golden Bay)
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
V našich podmínkách musíme vavřín pěstovat jen jako přenosnou rostlinu v květináči. V létě ho vyneste na slunné místo, přezimovat ale musí uvnitř domu. Má rád propustnou půdu například s kamínky. Zalévejte vavřín opatrně, nesnáší přelití. Během vegetace je nutné ho přihnojovat.

Koření i lék

Vavřín je i u nás používán jako koření s charakteristickou vůní, ale říkáme mu bobkový list. „Pátral jsem, proč tento název, ale žádné zdroje to neuvádějí,“ říká zahradník Jakub Krulich z pražské

Dobová kresba bobkového listu
Autor: botanika.wendys.cz
Petynky. „Zřejmě to bude kvůli jeho plodům, které vypadají jako zvířecí bobky,“ domnívá se. Jako koření jsou podle něj nejvhodnější čerstvé listy, které se mají do pokrmu přidávat krátce před dovařením.

Bobkový list je ale také znám jako účinný lék proti bolestem hlavy a migrénám, pomáhá i při zánětech močového měchýře. Ve Středomoří ho i po tisících letech najdete stále snad u každého domu jako „strážce dveří“, zahánějícího zlé duchy a neštěstí.

Foto a odborná spolupráce: Zahradnictvikrulichovi.cz

Fotogalerie
7 fotografií